2007-04-03

Reformy

Reformy nejsou dobré. Nejsou to ty reformy, kvůli kterým jsem volil ODS. Ale než to začneme vytrubovat do novin a veřejným míněním přesvědčovat strany (je-li to vůbec možné), aby nepodpořily, berme v potaz, že nikdo už rychle žádné lepší reformy přirpavit nestihne.


Přitom výnosy státního rozpočtu, se dramaticky blíží mandatorním výdajům (tedy těm, které stát MUSÍ vydat každý rok znovu) a nebude trvat dlouho a už 2008 nebo 2009 by mohly spadnout pod ně. Potom si celou proměnlivou část rozpočtu budeme muset vypůjčit. Přestaňme tedy plkat o sociálně slabých a držme palce, ať aspoň něco projde. Není přece možné, abychom pořád dostávali peníze, které jsme do rozpočtu nedali. I přestože máme rating na investičním stupni A :-)


Vezměme to zadlužení, které máme. Třeba 10k na osobu. Zdá se, že to není tolik. Kdyby každý občan rovnou dal 10k, je splaceno. Jenže on každý nemůže. Může dát vaše babička, studenti, děti, batolata, ... okamžitě 10k? Pro ně je to zásadní částka. Musí ji tedy splatit ti, kteří jsou výdělečně činí. A pak už ale na jednoho nezbývá 10k, ale daleko víc.


Navíc nás bez diskusí čekají časy, kdy bude třeba z rozpočtu více platit a příjmy budou klesat. Viz. stárnutí, zvyšování životní úrovně, snížení plateb z EU atd. Proč se tolik bráníme tomu ten systém pozměnit, aby to PAK nebolelo TOLIK?

Žádné komentáře: