2010-05-25

Tak jsem dneska zase četl několik vážných „ekonomických“ a „byznys“ názorů na téma trestání politiků za špatná rozhodnutí a zpoplatnění nebo omezení volebního práva. Reagoval bych asi takto:

„Politika není věc byznysnmenů a těch jejich čísel. Politika je věc všech lidí. Není jenom věc kravaťáků, sekretářek, assistentů, exekjútív dájrektorů, ale taky věc lékařů, farmářů, řemeslníků, architektů, folizofů. Lidí, který chtěj pracovat a radovat se. Je to taky věc babiček, dědečků, který špatně choděj a špatně viděj, ale maj stejný práva a povinnosti jako vy! Je to věc těch, který náhoda dostala do úzkých a na který ty vaše zatracený výpočty a volný tržní pravidla fungujou akorát tak jako rána z milosti.

Politika není jenom ekonomie a byznys. Je taky věc vznešenejch ideálů. Nezapomeňte drahý byznysmeni, že celý právo a každičká ústava, vznikala z názorů rovnocenejch věd - sociologů, politologů a v rukách právníků a vy zatracený počítálkové v tom máte jeno svůj zaslouženej kousek. A tak to taky zůstane. Vůbec se neopovažujte si osobovat větší díl! Nejste ani chytřejší, ani lepší, jenom protože jste studovali býznes na vé-ešé (nejste lepší než studenti právnický fakulty, ani než studenti ČVÚT!)

Politika nejsou jenom rozpočty, výsledovky, součty, korelace a regrese. Je to taky soucit s ostatníma, ohleduplnost. Myslíte, že když lékař operuje nádor, že myslí na ty vaše zpropadený výsledovky? Túhle! Myslí na člověka, kterýho když nevyléčí, způsobí bolest a nouzi několika dalším chudákům! Myslíte, že když architekt staví most, že ho postaví z výsledovek, byznysplánů a floučártů? Tůdle! VY byste bez architekta s těma vašima číslama, postavili akorát tak… akorát tak… no hádejte co!

Vy zatracení manažírci! Je vás maximálně 5%, ale s těma svejma číslama si uzurpujete právo vládnout, jenom protože můdýs změní ačko na béčko? Přikazovat, co se bude dělat a zakazovat, co se nebude dělat? Cejtíte, že přichází váš historickej čas, co? Už se těšíte co? Až na tom vašem papíře, na těch vaších vájdskrýnech, budeme v pořádný řiti, a vy si tuhle zemi rozporcujete a zavedete tresty za špatný rozpočty, za hříšný neekonomický myšlení, za všechny nápady, co se nevejdou do vašich čísel, za ohleduplnost, jakmile by stála peníze… Všichni, co jenom troch nerozumí těm vašim číslům vás budou muset poslouchat! Vexláci!“

Ale vážně. Hodně často se tu píše o volebním právu za peníze nebo o trestání politiků za špatná rozhodnutí. S tím ale opatrně. Stát není podnik a není ani nezisková organizace. Ačkoli bych se pod "tvrdou vládu čísel" podepsal, protože nelze donekonečna podporovat nezodpovědné a trestat ty pracovité, je přecejen potřeba chápat, že stát patří všem rovným dílem, což je základní princip demokracie, a ta by se nejdřív musel předefinovat.

Navíc, když se člověku daří a bere 50 tisíc měsíčně, vidí věcí úplně jinak, než když se situace změní o 180 stupňů. Dokud je člověk predátorem, který kolem sebe vidí akorát pijavice, a nepřijímá fakt, že sám může být také kořistí predátora, jsou ideje jako volný trh a přirozený zákon silnějšího poměrně sexy řešením. Když se pak vše otočí, je snad nejlepším řešením hodit si mašli? Rádi přijmete něčí pomoc... jen by nemusela být tak drahá!

Žádné komentáře: