2010-08-08

Auto

Taky vás tak uklidňuje jízda autem? Může to být sebeobyčejnější starý krám, přesto je vždycky řízení uklidňující. Možná protože auto se poměrně ladně pohybuje krajinou z místa na místo a za tímto zdánlivě jednoduchým pohybem se skrývá souhra mnoha složitých komponent, dokonale vyladěných dohromady, pracujících přesně na povel (i u relativně špatného auta nakonec všechno perfektně funguje). Kde jinde v životě než v autě se vám to stane? Cítíte, jak pohyb vozu přesně reaguje na každé sešlápnutí plynu, spojky, otočení volantem. Nemusíte nic dělat zprostředkovaně, nikoho prosit - celé to funguje pro vás.

Zároveň obecně systém pohybu po vozovkách. Svým způsobem nekonečně komplexní a přesto geniálně jednoduchý. I přes nehody, ke kterým dochází, se svým způsobem velmi velké množství ne nijak zásadně nadaných nebo proškolených účastníků je schopno domluvit s neuvěřitelnou precizností. Každý bez ohledu na věk, vzdělání a povolání, se může kdykoli a hned zapojit. Kde jinde ve světě to takhle funguje? Pravý blinkr značí odbočení doprava. Pokud je řidič emocionálně v nerovnováze, stále ještě blikač doprava znamená odbočení doprava (možná trochu rychleji, ostřeji). Pokud vám někdo v životě dá nějaké znamení, můžete to znamení vždycky interpretovat tisíci způsoby, stejně jako může být zamýšleno tisíci způsoby.

Jízda autem je vpravdě neuvěřitelná. V tomto ohledu, na rozdíl od ostatních, jsou možná lidé trochu jako mravenci nebo včely...

Žádné komentáře: