2011-03-25

Je dobré když všechno roste?

Dnešní hospodářky vedou žalozpěvy nad tím, že Ruzyni loni ubyli cestující. Jaká škoda. A jak Vídeň rostla o nevímkolik procent. Hurá. Přitom růst počtu cestujících u letišť je ze všech možných (lidských) důvodů špatný. Třeba:

  • Letadla vytvářejí neuvěřitelný hluk a zamořují jím své široké okolí

  • Letadla jsou obrovsky neekologická. Někde jsem četl statistiku množství plodin na člověka na kilometr - ouvej

  • Přeplněné vídeňské letiště je zkušenost, kterou vám nepřeji zažít, zvlášť pokud spěcháte ke Gate nebo si chcete koupit něco k jídlu, ale nemáte čas stát ve frontě hodinu

  • Přeplněné přistávací dráhy frankfurtského letiště vám nepřeji zažít už vůbec - lepší je se vyhnout, jinak vám hrozí, že to, co byste autem jeli 6 hodin, poletíte i s čekáním na nejbližší nezrušený let také 6 hodin


Vím, že počet cestujících v mnoha případech koreluje s růstem ekonomiky a podobné plky, ale z mého pohledu jsou důležitější výše uvedené věci. Navíc si nejsem úplně jist, zda výšší počet cestujících růst ekonomiky navozuje nebo s ním "pouze koreluje". A v neposlední řadě z Ruzyně se dá dostat všude - a to i do neuvěřitelných děr, kde lišky dávají dobrou noc, takže co vlastně chybí?

Jen ať počet cestujících zůstane, kde je, nebo ať klidně klesne. Nebudu proti tomu, že když se jednou za čas mám možnost na zahradě podívat na noční oblohu, nebude tam 99% hvězd "padat" na přistání, ale budou tam pěkně svítit na svých místech a jedna jedinká někde v koutku oblohy se možná bude pohybovat, a pak se mi třeba splní přání.

(další smutnění levičáka najdete v archívu :-)

Žádné komentáře: