2013-01-23

Názor LB na prezidentské volby 2013

Pokud bych měl hodnotit pouze první kolo prezidentských voleb, dopadlo relativně dobře. Je totiž velmi slušná šance, že nevyhraje Zeman - tedy kandidát, který sice vypadá jako filozof a myslitel levice, ale který je ve skutečnosti absolutním oportunistou, a který vždy utvářel svůj mediální obraz tím, že pouze negoval ostatní. Vlastní program ani ideje zpravidla žádné. Reprezentativnost mizivá. Schwarzenberg pak rozhodně není ideálním kandidátem, ale v tomto světle se jeví jako spasitel. Může být dobrým prezidentem, byť je názorově krapet méně než čitelný. To ale právě u prezidenta nemusí vadit, neboť prezident je málokdy pod silným tlakem každodenní politiky. Dobře tedy.

Z celkového pohledu už jsou ale pro mne volby prohrané. Chyběl totiž zcela silný pravicový kandidát, který by dokázal přesvědčit a získat si podporu. Zde ale není na vině pouze Přemysl Sobotka sám, ale spíše dlouhodobě marný boj pravice o to, mít líbivou, srozumitelnou a tím pádem prodejnou ideoligii, a udržet ji alespoň po část volebního období bez zásadních skandálů a zásadních změn.

Pravice se totiž stále více profiluje jako "sociálně necitlivá" nebo ve zkratce "špatná". "My jsme pravice, drsní cost-cuttingoví hoši - a vy to všichni rovným dílem pocítíte, protože jinak to tady půjde finančně do kytek." - to podle mne není ani podstata pravice, ani konstruktivní rétorika, kterou volič přijme - pro mnoho lidí zní akcentovat pouze finanční oblast ne rytířsky, ale pouze buransky. V jádru to může být pravda, ale pokud se to okoření skandály, kterých je víc než dost, zní to prázdně. Pravice by se tedy paradoxně měla učit na levici nebo od liberálů, jak se politika prodává, a pak dělat pravicovou politiku, která ze své podstaty vůbec není špatná a za kterou si jako LB stojím. Ne "lhát" nebo "rudnout doleva", ale spíše dělat věci "konstruktivně". Leckdy by to byla cesta menšího odporu. Nu, to se sice hezky píše na blog, ale špatně se to provádí.

Žádné komentáře: