2013-03-03

Výlet v předjaří

Není nad malý výlet do Brd v předjaří. Sníh na mezích už taje, v lese jsou ho ale stále hromady. Po cestách ani noha, nepočítáte-li nespočet zvířecích a lidských stop. Úzká pěšinka vyšlapaná ve sněhu se před vámi vine a rovná bezděčně vaše kroky do přímky tak jako myšlenky. Sem tam se mezi stromy objeví krajina a les zní mnoha novými zvuky, které nezastaví listy.

Plešivec je na konci světa. Skála se tam propadá do nikam a zapadající předjarní slunce na hladině mlhy vytváří pod skálou oceán nekonečna. A jak opouštíte skálu a vaše kroky křupou v roztátém a umrzlém firnu, zapadající slunce hřeje do zad, před vámi důstojně kráčí dlouhý stín.

Zastavte se a poslouchejte. Ticho. Les šeptá les les les a mráz štípe zima zima zima. Do toho hučení krve v uších a dech dech dech.

Zkoušeli jste si někdy zařvat? Nedává moc smysl řvát do konce světa, proto je lepší sejít trochu dolů na druhé straně hory, kde není konec světa, ale nachází se tam krajina, najít si otevřený průsek v lese a vyvýšené místo, a pak ruce od těla a z plných plic do krajiny zařvat, jako barbaři, kteří táhnou do boje. Nejdřív to nejde. Zkuste jiný pokřik, vynechte slova, nechte hlas znít.

A krajina se rozezní hlasem. Odpoví psí štěkot a váhavěji lokálka do Hostomic.

Scházíte na meze, koleje vyjeté snad od povozů se lesknou blátem a vůně zatápění z blízké vesnice věští, že se na kraj brzy snese noc.

Žádné komentáře: