2015-10-07

Hrdinství? Kde? Jaké hrdinství?

Informace umí být tíživá. Naložit s ní správně je hrdinství svého druhu.

Co když se vám stane, že jako konzultant pracujete pro banku, která je sice mrtvá, ale navenek se jí daří pudrovat, takže působí ještě živě? Jste placeni za to, že jí rozdýcháte tak, aby jí regulátor nemusel dát ránu z milosti. Je to práce jako každá jiná, a protože si váš boss myslí, že se to povede, nijak to sami nezpochybňujete. Místy vám vrtá hlavou, že by bylo správné říct to regulátorovi - co když mlčením jen zvyšujete výslednou škodu pro střadatele a daňové poplatníky. Půjdete a řeknete to úřadům? Nejste sami, kdo to ví. Neví to sice každý, ale rozhodně to ví dost lidí. Dokonce jste to třeba řekli kamarádovi u piva. Nikdo to ale úřadům neřekne. Všichni vlastně docela věří, že se to spraví. A ta banka pak třeba zkrachuje o dva roky později.

No a stejně je to s Volkswagenem a s dalšími korporáty. O tom podvodu s měřením tam určitě vědělo plno lidí. Nikdo ale nešel a neřekl to.

Je to paradoxní - ve chvíli, kdy znáte informaci, která korporát může položit, a která by vlastně měla být dost tíživá, protože byste měli mít dilema, zda krýt zločin nebo ne, si zpravidla ani neuvědomíte dopad svého nejednání. Není žádné dilema. Věci jsou tak nějak... v pohodě.

Žádné komentáře: