2022-02-08

Good bye Pixel

Měním telefon. Král Pixel je mrtev, ať žije kulhavý král!

Byl Pixel 3 král? Těžko říct, ale protože se jedná o přehlížený kus, zaslouží pochválit. Byl to svéráz, který se řídí heslem keep it simple and smart. A byl hlavně vyladěný "tak akorát", v něčem podobně jako iPhone. 

Pro mne hlavním plus bylo malé a ploché tělo. Mám rád malé telefony a výrobci jdou bohužel proti mým touhám. Sice bylo plastové a bez pouzdra působilo křehce, ale velikostí a tvarem druhý tak příjemný telefon do ruky už není. Displej sice nedisponoval oslnivými parametry, zato se na něj krásně koukalo a to i na prudkém slunci.

Co ještě excelovalo? Foťák byl nejlepší z nejlepšího, co jsem s jedním objektivem zažil. Můžete fotit po tmě, ale Google už ví, co v té tmě je, protože si to stáhne z internetu. Můžete fotit proti slunci, Google si tam ty barevné obličeje dokreslí - zná je. I obyčejné fotky byly krásné barevné a ostré. Navíc bezplatné úložiště fotek na Google disku.

Výkon byl skvělý za ty peníze. Spíše střední třída ale naprosto dostačující, pokud nehrajete. Krásné optimalizované prostředí. Prostředí? Identita byla vlastně dána hlavně systémovými zvuky. Jinak čistý a vždy aktuální Android. Až od verze 12 začal být výkonový deficit při plném zatížení trochu znát.

Perfektně fungující hlasité reproduktory a mikrofon, zaměřené na hovory a lidský hlas - věřte, že toto býval dřív u xperií problém. Všechny ostatní hardwarové věci fungovaly dobře, což jinde není vždy zaručeno - bluetooth, Wi-Fi, NFC, GPS - telefon s tím nikdy neměl problémy, bylo to rychlé, nevadil tomu žádný úchop apod. 

No a teď, co mi vadilo?

Zvuk hudby do externího výstupu nebyl nic moc. Aspoň ve srovnání s Xperií, která je ale známá tím, že si na tom zakládá. Bylo to poznat po připojení do hifi věže, sluchátek, i v autě. Chyběl také sluchátkový port, což je ale v dnešní době obvyklé.

Telefon je sice už přes dva roky starý, ale i tak se nezvykle brzy vykloktal USB konektor. Řešil jsem to bezdrátovým nabíjením, ale překvapí to. 

Baterie v malém těle byla malá. Moje práce je o telefonování, včetně videohovorů. V pracovní dny to tedy chtělo mít nabíjení s sebou, a šlo to přežít. Ale pamatuji několik dnů, kdy mne to prostě stresovalo, protože jsem telefon potřeboval, a byl zrovna procento od smrti. Tím spíš, že pak už s vyklotaným konektorem nefungovala libovolná nabíječka.

Čtečka otisků na zádech nebyla terno, když telefon byl v nabíječce nebo na stole, ale dalo se s tím sžít. 

Celkově tedy hodnotím Pixel velmi velmi dobře. Na moje účely to byl famózní telefon vyšší střední třídy, který měl hlavní výhodu ve velikosti a skvělém foťáku, hlavní nevýhodu v menší výdrži na baterku a horším zvuku přehrávání hudby. 

No a teď Xperia 1ii. Zatím nemohu hodnotit, ale první dojem je "kulhavý král". Za plnou cenu bych se jí nedotkl ani klackem od hovna, protože poměr výkon cena je mizerný. Stál kdysi to, co jiné vlajkové lodě, ale není to "vlajková značka", není tam ta jistota, že za svých 30 tisíc dostanete creme de la creme. Naštěstí je to rok starý model, existují různé výprodeje a míň oblíbené barevné kombinace (frčí jen černá a stříbrná) a tzv. "rozbalené zboží". Když se to vše smísí, objeví se před koncem prodeje (po Vánocích) jednou za čas kus, kde se dá cena už akceptovat.

Pak je první dojem velké WOW. Plastový Pixel mohl být klidně v pouzdru, nesešlo na tom. Xperia není tak hezká jako bývalá XZ nebo XZ1 (subjektivně nejkrásnější telefony historie, ovšem s mnoha nedostatky), ale taková brutálně ostrá, kovově a skleněně studená jako nějaký obrovský šperk. Samurajský meč.

Barvu purple bych si bez zmiňované slevy nevybral, ale ona je vlastně v reálu krásná a úplně jiná než na fotkách v e-shopu. 

A velikost lze díky úzkému tělu akceptovat. Čtečka na boku je přece jen příjemnější.

Ultra široký displej je famózní - úkrok od IPS měl něco do sebe a koukat na něm ve tmě na film je zážitek skoro jak na televizi nebo v kině.

Software už tak vyladěný není - pozná se to na drobnostech typu citlivost na přetočení. iPhone chvíli počká, než reaguje, možná čeká moc dlouho, Pixel počká přesně tak dlouho, jak potřebujete. Ale XPERIA se točí už při sebemenším pohybu a otravuje tím. To je ale drobnostech, věc zvyku.

Výkon je brutální, ale jsou tu drobné nešvary - když přes WiFi taháte data a posloucháte hudbu přes bluetooth, může se při práci s telefonem hudba přerušovat (je to spíše takové mikro praskání). Déjà vu? Tak to měla XPERIA vždy bez ohledu na výkon. Pixel ani iPhone s tím problém nemá.

Má ale sluchátkový port a hraje krásně, o čemž jsem tu už nadšeně psal. 

ALE.
Fotí fakt mizerně. Mizerně s velkým M. Pokud jste venku za dne, je to krása, fotky realistické, prokreslené, ale jakmile se podmínky zkomplikují, jste uvnitř, je šero, někdo má bílé oblečení... Není to věc vkusu, je to bída. Bez ohledu na trojnásobný počet čoček, je tam pořád tupý software (nebo zřejmě žádný) a fotí to jako Sony před třemi lety. Nezlepšilo se to ani o kousek. Kde je třeba dnes už běžné a citlivě používané HDR?

Doporučil bych tedy kamarádovi Sony? Ne. Nic mi nevadí, ale kvůli foťáku nikdy. Zlatý Pixel.

Víc nevypotím - nejsem profi recenzent. Napíšu možná zase za dva roky...

Žádné komentáře: