2007-03-07

Knihovno (na Letné!)

Je několik důvodů, proč bychom mohli mít budoucí Národní knihovnu na Letné rádi. Začnu tím nejhorším, subjektivním. Docela se mi líbí. Vypadá poklidně, ne nijak brutalisticky, není to špatný nápad a ani barva není nijak špatně zvolená.
Dále ale: Bezesporu se jedná o ojedinělý architektonický kousek. Navíc to mohlo být daleko horší - představte si, jaké monstrum hranaté mohlo na pláni stát nebýt tak účelného řešení. Použitými technikami a materiály originál a špička. Navíc: nač se hněvat, když se v Praze bourají nebo nechávají spadnout historické domy kvůli stavbě moderní, většinou velmi konformní kancelářské architektury?


A vám snad vadí poloha na Letné? Knihovna nebude tak velká a svým tvarem vedle místa, kde tradičně stávají cirkusové stany rozhodně až tak cize působit nemůže. A jaké stavby vidíte, když se rozhlédnete kolem? Zapadají na místo kousek od Hradu jinak zajímavá funkcionalistická monstra a forbalový stadion? Co se knihovnou zhorší? Tak jako tak bude v této části pláně rovněž výjezd z tunelu - a to sakra brzy.


Pohledy na Hrad. Pokud nebude knihovna jako pěst na oko z centra a z Mostu, nebude vadit. A při pohledu z Hradu? Vadí snad někomu Nové spojení, Pankrác, Four Seasons, River City a jiné?


Neviděl bych to tak černě, jak se to rozbíhá v novinách. Ledaže by skutečně trčela ve výhledu. Vzal jsem si tedy pravítko a zkusil si na bočním řezu letenským kopcem udělat přímku z nábřeží. Nepočítaje stromy, které zakryjí ještě další kus, stejně nebude špička nové budovy přes hranu kopce vidět. Jinak to může být z Karlova mostu, ovšem přímá simulace se mi dostala pouze z pohledu Petřínské věže. Uvidíme. My uvidíme.

4 komentáře:

McMilan řekl(a)...

Bullshit, je to nechutna stavba. Asi jako kdyz nekdo flusne, takovej sopel to je. Pripomina mi to taky takovy ty slizovy zly postavicky z komixu. Schvalne se podivej na tu fotku, kde je ten projekt na modelu letensky plane. Chvilku jsem premyslel, jestli to neni fotomontaz ala Kartinki.

Mmch, kdyz jsem si probiral tech osm navrhu z druheho kola, tak dva z nich jsem hodnotil jako "vtip, kterej nemuzou nikdy vybrat" - tohle a to stribrny vejce. Mnohem vic by mi vyhovovala nejaka ta nudna krabice, pokud by byla rozumne designovana vevnitr. Urcite by taky byla levnejsi.

Ladislav řekl(a)...

@Milan: Praha patří k nejvyspělejším regionům EU. Je na čase, aby její stavební projekty také prokazovaly jistou kvalitu a originalitu vedle funkčnosti... i když doplácí na zbytek Česka. Jistě - není to až tak nejdražší projekt celkově, ale určitě je drahý co do počáteční investice.
Prohlížel jsem si celých těch 140MB materiálů (včetně ostatních modelů) a další. Nemyslím, že bych něco přehlédl... Kdyžtak pošli link.

McMilan řekl(a)...

Kvalitu by stavby projevovat mely, ale originalita... to uz je jina otazka. Stavet za kazdou cenu co nejoriginalnejsi stavbu mi nepripada smysluplne, krom otazky originality je to hlavne o vkusnosti a ucelnosti. Je to sakra knihovna, jestli to bude takhle do vejsky, tak tam bude deset vytahu a milion schodu. Chudaci knihovnice..
Stejne tak se kdysi diskutovalo o tancicim dome, ktery se mi dodnes nelibi, ale aspon neni na kopci a neni tak velky. A neni to verejna budova, tenhle obludnej flus budu platit taky ja.
Nebo pamatujes na srdicko? Oznaceni nejvetsiho hampejzu ve stredni Evrope? Tak tohle bude symbol nasi vzdelanosti, sopel na letny.

Ladislav řekl(a)...

Knihovnice budou OK. Logistický systém bude automatizovaný.
Tančící dům je pěkná, svým způsobem konzervativní stavba, která dokonale zapadne do koloritu nábřeží.
Chápu ale obavy. Taky bych knihovnu postavil do jiného parku - máme plno míst: bývalá nádraží Holešovice, nábřeží Karlín, bývalá nádraží Smíchov, Radlice, Dejvice - tam všude by soplík taky sednul jak prdel na hrnec.