2008-05-28

Podstata zdražení?

Dnes ráno jsem se ZASE dočetl, že určitá skupina podnikatelů zvýší své ceny o 15%, protože o tolik vzrostla cena paliv, která používají. Člověk pokýve hlavou, zvýšení cen opět hořce spolkne a zlobí se na ty, co to zdražení ropy "dělají".


Už se ale nezamyslí nad tím, že takhle vzniká inflace a že si tím daný subjekt také namastí kapsu. Jde jen o dezinformaci. Paliva totiž netvoří 100% nákladů žádné firmy. I dopravci mají další náklady - na parkování a údržbu autobusů, na kávu zdarma, čištění toalet, odvoz odpadků, opotřebení, na žluté letušky a řidiče. Pekaři nepečou pečivo na motorech svých Avií, ani tím, že by celý den jezdili v autě bez řidiče a hltal přitom litry nafty, ale pečou v perkárnách, kde zaměstnávají lidi atd.


Počítejte se mnou. Celkové náklady jsou 2kč. Jestliže se cena nafty (1kč), která činí 50% nákladů, zdvojnásobí (stojí tedy 2kč), jsou celkové náklady 3kč. Vzrostly tedy pouze o 50%, nikoli o 100%. Připočteme-li ještě ziskovou marži 1kč, tj. cena, kterou platil zákazník byla 3kč a nyní je 4kč, došlo k vzrůstu už jen o 25%. Mohl bych tu takto jednoduše počítat, o kolik se tedy zvedne zisk podnikatele touto drobnou dezinformací. Možná by to za mne ale měli dělat novináři, kteří jako ofce jenom hloupě citují.

Žádné komentáře: