2010-06-02

X-Fusion O2 PVA na jednočepu

S velkým očekáváním jsem namontoval tlumič X-Fusion O2 PVA o zdvihu 38mm na svou starou Fujinu (jednočep z r. 2003 se 110mm na zadním kole). Páka je zde viditelně poměrně velká, nikoli však extrémní. A výsledek? Ve srovnání s původním Manitou Swingerem 3 Way se tlumič v otevřeném režimu chová překrásně. Kolo sice nežehlí úplně perfektně - zvláště při vyšších rychlostech bych čekal pohotovější odezvu, ale celkově  se jedná o úplně jiný stroj skýtající nebývalé pohodlí, navíc ono úplně lehounké kopání lze spíše přičítat právě poměrně velké páce na zadní vidlici.

Velkým nedostatkem tlumiče je však režim proti pohupování od šlapání. Ani při druhém stupni síly tohoto režimu si tlumič nedokáže poradit s pohupováním zadní stavby a člověk tak musí šlapat opravdu technicky, aby se vyhnul zbytečné ztrátě výkonu. Teprve úplné uzavření komprese pohupování zastaví - pneumatika pak vytrhává asfalt. Fox RP23 je v tomto směru však značně zdařilejší - v otevřeném režimu citlivý s rychlou odezvou, na ProPedal omezeně citlivý, ale bez pohupování.

Další VELKOU nevýhodou oproti jednoduchému ProPedalu je ovládání. X-Fusion si z Foxe vypůjčil kombinovaný ovladač (odskok i komprese na jedné osičce). Bohužel X-Fusion má páčku tvarovanou tak, že je velmi těžké ji za jízdy nahmatat a otočit do vytoužené pozice, a zároveň nastavení odskoku je citlivé o trošku víc, než by se slušelo, takže velmi často nastavíte najednou odskok i kompresi a nezbyde vám, než se divit, co se s tlumičem děje. Přitom se jedná o tak elementární prvek... obyčejná páčka.

Na druhou stranu, co by měl zákazník chtít od tlumiče, který v Německu stojí skoro třetinu toho, co v ČR zmíněný Fox? Pokud nevyžadujete 100% perfekcionismus a české doklady, jedná se o výbornou alternativu. Za českou MOC srovnatelnou s Foxem bych si však koupi nejspíš rozmyslel. Popravdě, za českou MOC bych si koupi jakéhokoli lepšího tlumiče nebo vidlice rozmyslel. ("MOC" je v tuzemsku neprávem považováno za ekvivalent pojmu "maloobchodní cena" - "moc" je totiž v maloobchodě častěji ekvivalentem "příliš").

2 komentáře:

Tomáš řekl(a)...

Díky za rezenci. Rozhoduji se o koupi, poradíš kde MOC neznamená příšliš? Německo? nebo jen USA?

admin řekl(a)...

Ahoj Tomáši, v Německu je cena obvykle lepší, ale musíš umět německy, protože komunikace často probíhá osobně s prodejcem. Zkus začít hledat na německém E-bay.