2010-11-21

Bestie

Má to jednu nohu, dva klouby a dvě kola. Co je to?

Odpověď na tuhle jednoduchou hádanku zní "Prophet" (ilustrativní video zde). Prophet je zvláštní bestie mezi horskými koly - jedno z kol, které v roce 2005 smazalo hranici mezi kategorií cross-country a enduro a nejspíš pěkně pomotalo hlavu firmám jako Specialized a Trek, které se spoléhaly, že když celoodpružené XC, musí mít max 10 cm zdvihu na obou kolech a rám do 2,7kg a když enduro, "může" mít rám 4 kila a zdvih aspoň 12 cm. Prophet přišel se 140mm na obou kolech, proměnlivou geometrií (terén / rychlá jízda) a váhou duralového rámu 2,5 kg. Díky kříženým trubkám a tlumičem uchyceným mezi zadní stavbou a horní trubkou rovněž naznačil, že aby rám byl torzně perfektně tuhý a zároveň lehký, nelze se ubírat nijak moc jinak. O 5 let později už to dělají všechny značky.

Na Propheta jsem vzhledem k jeho ceně jako student nikdy neměl peníze, ale vždycky jsem se těšil, že přijde doba, kdy bohatí prvomajitelé budou tato kola relativně nepoužitá levně prodávat. O pět let později ta doba přišla a do bazarů vtrhla tato kola různých cen, stavů rozkladu a velikostí. I přes nákladnou rekonstrukci bytu se mi tedy už jeden šťastně houpe u stropu.

Zatím o něm nelze říct moc víc. Je skutečně krásně lehoučký a krásně pevný. A je to mocná bestie, která dává člověku pocit, že si s ním může dovolit všechno. Tak mi držte palce, ať se ani v příští sezóně nezabiju.

A úplně nakonec: Nemáte někdo zájem o jedno z mých předešlých kol? Přecejen je v nich uložená nějaká ne úplně nepodstatná část třeba nové kuchyně :)

Žádné komentáře: