2010-11-07

Sním o elektromobilu

Dnes jsem celý den jezdil po městě. Vyprodukoval jsem hromadu splodin a rámusu. A zase jsem se zasnil o elektromobilu. Všichni, komu jsem se o svém snu zmínil, mi říkali, že elektromobilem nedojedu na chalupu, že jezdí jenom pomalu a že nebudu mít kdy ho nabíjet.

Ale já jsem celý týden byl pryč, tak jako jsem byl předtím 6 měsíců a jako budu další 3 měsíce a o víkendu jsem přes den ujel přesně o něco méně kilometrů, než kolik ujede elektromobil a protože jsou všude kamérky, nejel jsem ani jedinkrát rychleji, než kolik může elektromobil jet. Zato jsem spálil hromadu benzínu.

A teď si představte, že o víkendu je třetina aut v centru Prahy z říše elektromobilů a že nejsou žádné diesely. Když se na Legerově rozsvítí zelená, je slyšet jenom šum pneumatik a bzučení elektromotorů, do toho se prořezávají relativně kultivované benzínové motory.

A teď si představte dnešek - na Legerově se rozsvítí zelená, Dieselovy motory začnou plivat saze a bubnovat do kapoty a v tom všem celkem zanikají neúsporné benzínové motory.

Vím, že je to sen z říše "všichni budeme jíst bio" a "elektřinu budem dělat jenom ze sluníčka a z větru" - prostě to nejde teď a tady, protože všichni nejsme milionáři a taky potřebujeme jezdit na chalupy, kam elektromobily nedojedou, potřebujeme jezdit v týdnu za prací, na což potřebujeme úsporné diesely. Ale přece - když už jsem metrouš a dál než 50km z měst nepáchnu a jinak autem nejezdím, elektromobil by pro mne byl jasná volba. A elektromobily na trhu jsou a nejsou už zdaleka tak špatné, takže je to třeba jen otázka času a peněz...

Žádné komentáře: