2012-05-24

e-knihy vs. papír

Líbí se mi, jak často nakladatelé a vybrané další literární celebrity brojí proit e-knihám s argumentem, že se vždycky najde dost lidí, kteří budou číst klasické knihy.

Ano, mají pravdu. Čtečka je fajn věc, ale určitý sentiment spojený s klasickou knihou mi nenahradí. Nicméně knihy jsou taky business. A kdo to nepochopil, si do budoucna možná bude muset doplnit vzdělání, jak se realizuje strategie tržního výklenku (firma nezvládne být zisková na "velkém" trhu, a tak se specializuje na jeho specifickou část, které ušije nabídku na míru a díky tomu může prodávat za vyšší ceny a přežít). On totiž pád z vrcholu může být blíže, než se zdá - jak rychlý byl pád naivně hrdých značek Nokia a RIM (Blackberry) po té, co Apple přišel s prvním dotykovým smartphonem.

Správná strategie by tedy byla z mého pohledu e-knihy maximálně podporovat, snažit se být na trhu první, a pokud budou papírové knihy i nadále převládat, zpátečníci jako já to jenom ocení. Pokud ale papír nevyhraje, nakladatelství alespoň jako firma nezkrachuje - jen se bude nadále živit e-knihami.

A strategie tržního výklenku? Pokud budou prim hrát e-knihy, budou tržním výklenkem klasické knihy, jako jakési luxusní edice těch "běžných" (pěkný papír, pěkné desky, ilustrace). E-knihy pak naopak z povahy mohou obsahovat navíc extra obsah (knihu o knize, o postavách, vysvětlivky apod., co se do papíru nevejde).

Přechod na e-knihy navíc bude mít pozitivní vliv na literární tvorbu samotnou. Distribuce je totiž pro těžké a objemné papírové knihy velmi nákladným prvkem. Pokud nebude potřeba, zbude více peněz na nakladatele a autora. To by mohlo podpořit autory v tom, aby více psali a nakladatele, aby si s tituly více vyhráli, popř. jich "naložili" více. Internet navíc umožní relativně efektivní hodnocení a recenze (přečtete si recenzi přímo v elektronickém knihkupectví).

Pirátství pak není problém. Městská knihovna v Praze je největším oficiálním pirátem v oblasti papírové knihy a nikdo se nad tím nepozastavuje. Kolik myslíte, že má autor z vašeho ročního stokorunového příspěvku?

Závěrem: Určitě tedy není strategie dělat kartel a elektronickým knihám naivně bránit. Vždycky se totiž může stát, že přijde celosvětový gigant, který už má technologii dost levnou, dostupnou a dost sexy, přístupy ověřené na vyspělých trzích a ukousne si díky tomu větší koláč, než bude místní kartel zpátečníků schopen ubránit. Pak už zřejmě nezbude, než škemrat o státní podporu, ať už formou nějakého zákazu, zvýhodnění nebo dotace. A na tu já bych svoje daně v tomto případě nedal - vždyť bych tím vlastně podporoval čísi don quijotství!

(upraveno 2014)

Žádné komentáře: