2012-05-14

Veděli jste...

...že penetrace bankovního trhu roste? Tj. že roste vyjádřeno v korunách, úvěry a vklady bankovního trhu rostou rychleji než HDP? Jinými slovy to znamená, že ačkoli vyprodukujeme stejně, stále si více půjčujeme a více vkládáme do bank. A také je samotných bank stále více (minulý rok stoupl počet o celé 3). A nebýt řeckých dluhopisů se jim ani vůbec nevedlo špatně.

Co to ale znamená? Nejspíš nic převratného. Jde to ruku v ruce s tím, že stále více hotovosti držíme na účtech místo pod polštářem, používáme karty a elektronické platby. Stoupá taky totiž počet karet, bankomatů, POS terminálů a objemy transakcí. Taky se možná více staráme o svoje finance a méně protočíme na spotřebě. To už mi ale čísla neřekla. Každopádně zajímavé, ne? :)

A z mého pohledu ještě jeden zajímavý fakt: Ačkoli tohle všechno rostlo, rostly dinosauří banky ČSOB, ČS a KB neméně rychle- tudíž se nedá říct, že by vyklízely pozice malým progresivním bančičkám typu "vše zadarmo". Což znamená jedno jediné: Češi, jděme se vycpat se stížnostmi na poplatky!

Žádné komentáře: