2014-01-23

Pohlednice z Koh Changu

Vanoce a Silvestr jsem oslavil na Koh Changu ("ostrov slonu"). Asi by nemelo prilis smysl zde do detailu vse licit, tak zde zminim jen par zazitku a doporuceni.

Pokousel jsem se potapet, snorchloval jsem, uzival plaze, masazi, vodopadu, trekoval dzungli, jel poprve na slonu, pil levne ovocne shaky, pivo Chang, jedl vyborny pad thai a jeste lepsi ostra curry tri barev, stavel hrady z pisku obrazne i doopravdy, pripil na novy rok na plazi plne ohnostroju, vyhral v tombole na silvestrovske galaveceri... proste to, co se o tropicke dovolene bezne dela.

Koh Chang neni dokonale strhujici ostrov: Neni ani nejdrazsi, ani nejlevnejsi, ani divoky, ani evropsky civilizovany, ani nenabizi obzvlast zajimave plaze, ani restaurace. Neni ale vubec spatny. Je to thajsky turisticky raj.

80% pomerne velkeho ostrova pokryva narodni park - v mistnim podani husta dzungle rozkladajici se az na 650 metru vysokych kopcich. Zapadni, jizni a severni pobrezi je pak relativne huste osidlene (zadna opustena tropicka romantika), zatimco vychodni pobrezi je velmi klidne. Zaroven vsak nastesti zadne vezaky - spise resorty s chatkami a maximalne tripatrove hotelove komplexy (jezevcici). Take ale poddimenzovane silnice bez chodniku, zivelne rostla (ne)architektura, misty spina a odpadky.

A par doporuceni?

Na dobrou kavu a internet v evropskem prostredi zajdete do "We love coffee". Kramek patri expatovi a jsou zde 4 pocitace, espresso masinka a wi-fi k dispozici.

Na vydatny trek do dzungle vemte Tan Trekking. Tan umi dobre anglicky, na treku vas nesetri a vyklada velmi zajimave o rostlinach a zviratech v dzungli.

Na levne a dobre jidlo na plazi s prijemnym vrchnim zajdete do Siam Cottage v Kai Bae.

Na potapeni zkuste Scandinavian Divers v Klong Prao. Byt na potapecske lodi bylo slyset zklamani, ze tam nebylo co videt, vlada nechala nedavno umele potopit vyrazenou lod, takze pokud se nebojite hlubsiho ponoru, ceka na vas. Mne se dostala voda uchem do dutin hned po zacatku ponoru, takze jsem dostal zavrat a potapeni si nechal ujit.

Pokud chcete evropstejsi styl dovolene radoby na urovni, vezmete severni cast zapadniho brehu, kde jsou uzavrene hotelove a chatkove komplexy s jezirky, bazenem apod.

Pokud pak stojite o hippie romantiku, zkuste jihozapadni vybezek a plaze. Opravdovou romantiku hledejte spise na jiznejsich plazich, kde nejsou velke hotely.

Objedte ostrov na motorce. Uz samotna extremne kopcovita silnice skyta zazitek a na vychodnim brehu jsou vodopady a fascinujici mangrovnikove lesy. Mangrovniky rostou ze slane vody, z melkych zatok, kde se do more vleva sladka voda. Zmet jejich zvlastnich korenu rozsiruje pevninu a xaroven vytvari unikatni ekosystem. Jeden mangrovnikovy "park" nabizi dokonce pekne lavky a vysvetlivky. Dal na jihovychod se pak dostanete do romanticke zatoky. Jen pozor na rychle jezdici mistni auta.

Pokud jedete striktne na rozpocet, dopravu zpatky a ubytovani se vyplati hledat az na ostrove, radeji nez pres cestovky.

Thajci se uci rusky. Rusove jsou velmi casta klientela - tedy nic pro rusoalergiky (mezi ktere se nepocitam).

A par zazitku, proc radeji zustat na Novy rok na chalupe?

Davejte dobry pozor, abyste take neobjednali hotel s povinnym novorocnim balickem. Neni zpravidla zahrnuty v cene mistnosti, ale odebrat a zaplatit jej dle podminek hotelu musite, jinak vas vyhodi na chodnik. V tomto ohledu mne velmi zklamal ostudny zpusob jednani V.J. Residence, ktera odmitala uznat, ze balicek na strankach bookingoveho serveru Agoda nebyl. Nakonec pod pohruzkami konkretnich postihu a stiznosti jednala ferove alespon Agoda, ktera je evropska a podleha postihum dle evropskeho prava o internetovem prodeji.

Kdyz na mne ale manazer hotelu kricel anglicky do telefonu s italskym prizvukem "you don't understand what is compulsory, compulsory means you have to buy it", bylo mi lito, ze nestoji se svym cifernikem prede mnou.

Samotna galavecere za 80 USD na osobu pak je velka akce, kdy je v cene nikterak spektakularni svedsky stul, kycovita ziva hudba, tanecky, chlastaci hry v thajstine, anglictine a rustine, pripitek, ohnostroj a tombola. Napoje jinak za ceny bezne. Posedeli jsme k veceri se slovenskymi bratia, a pak vyrazili slavit po soukrome.

Mel jsem ale i jine hezke turisticke zazitky. Treba kdyz jsem smlouval s ridicem taxibusu (songthaef - cestujici jedou na kryte korbe), ze nebudu platit za cestu do vedlejsi vesnice to same co za cestu kolem ostrova, vysadil mne i spolucestovatele uprostred silnice a ujel. Na Koh Changu se v dobe svatku nesmlouva.

Nebo kdyz si ma spolucestovatelka vyzkousela vicery plavky a mistni thajsky prodejce zacal nadavat, ze pokud si je nekoupime, musime je povesit presne, jak byly (zrejme jsme to udelali nedostatecne dobre), a kdyz jsme se dali na odchod, zacal kricet "fuckers, I call police" a nakonec mne ze zoufalstvi placl do ramene.

Koh Chang je pokus o fuzi Asie a zapadniho stylu masoveho turismu, odsouzena z principu ke kontroverzi. A proto to chce relaxovat a zustat nad veci. Ja jsem si to uzil po svem, byt na cteni knih nakonec skoro nebyl cas.

Žádné komentáře: