2014-05-30

Živě do živého

Musím se s vámi podělit o dva nadstandardní zážitky.

Nejprve nejspíš nejlepší tanec, co jsem kdy viděl. Brilantní taneční představení 420people doprovázení naživo Please The Trees - hravé, precizní, plné emocí. Následovně dech beroucí holandští OFFprojects se svou improvizací OFFline. A v závěru minikoncert Please the Trees, české sirově rockové kapely.


OFFline od OFFprojects přesněji: Představte si, že máte tři tanečníky, každý svůj "jazyk", jsou dána pravidla, skrze která se kontaktují, komunikují spolu a střídavě si předávají hlavní slovo. Improvizovaná světla, náhodně sestavené hudební smyčky. Pevná pravidla hry, zbytek jsou emoce, flow a komunikace beze slov. Dohromady velmi působivé a duchaplné. A pak se v sále rozsvítí, proberete se z údivu, vše je vysvětleno choreografem a můžete si to na příkladech hned také vyzkoušet. Kdo jste nebyli 19.5. v Arše, doporučuji k samostudiu. 420people tady a OFFprojects zde.


Improvizací budu i pokračovat. Nejlepší živý jazz, co jsem kdy poznal - izraelské trio Omera Kleina. Jednoduché tři nástroje (basa s překrásnou patinou, křídlo a bicí), zato ale nabité pozitivní energií a emocemi. Skladby muzikantům slouží pouze jako kostra, na kterou navěšují svoje improvizované party. Neustále spolu tělem, zvuky a pohyby komunikují. Vypadá to, že poslouchat jim dá víc práce než předvádět svoje brilantní muzikální kousky. Musíte se smát s nimi, když jeden ostatní překvapí nějakou klukovinou. Musíte tleskat, když vidíte, co dělají Kleinovy ruce na klaviatuře. Dohromady orchestrální dílo. Omer Klein Trio ještě koncertuje dál po Evropě - v Německu a ve Francii máte v příštích dnech šanci. Pokud je to pro vás z ruky, lze stáhnout na Google Play zde.

Žádné komentáře: