2014-09-27

Festka art party

Ve čtvrtek jsem si moc pěkně užil akci zvanou More Than One Festka Art Party.

Cože to je Festka? Pár kluků se na Vinohradech rozhodlo skoncovat s konfekcí a začít si montovat bicykly podle svého vkusu. A protože to šlo dobře, a soudím, že to byla i zábava, začali nabízet kola šitá na míru všem, kdo měli zájem a finance. A tak vznikla značka Festka. No a mezitím to dělají už čtvrtým rokem, přidala se k nim řada šikovných nadšených lidí a šiky fanoušků se začaly rozrůstat. Party byla krom jiného také oslavou čtvrtých narozenin značky.

Na akci ale byly především představeny tři max. čtyřkusové série kol vyrobené ve spolupráci s mladými umělci. Komentovali je sami Jan Kaláb, Tomski&Polanski a Michal Škapa. Těžko popřít, že kola nasvícená na stojanu vypadala opravdu nádherně. Na ručně dělaném rámu již dobu jezdím, ale jezdit k tomu na rámu s tak krásnými texturami musí být ještě o stupínek větší radost.

K vidění byly i jiné stroje a dále pak kolekce oblečení High Voltage od Lea Macenauera, která brzy přijde do prodeje. Reflexní bunda byla velmi praktická a na omak opravdu příjemná a dokáži si představit, že musí být těžké ji na konci jízdy svléknout.

Akce se konala v café Jedna ve Veletržním paláci, souběžně s výstavou Ceny Jindřicha Chalupeckého, takže i společensky lze hovořit o naprostém, nejen cyklistickém, vyžití.

Příjemně společensky vysílen a o pár desítek kilo těžší jsem se pak cítil po své první jízdě na válcích v závodu na 500 metrů proti Ondrovi, který také pořídil jedno z pěkných videí o tvorbě rámů, která se v mezičase promítala.

Technickou dokonalost Festek těžko posuzovat - zda tihle lidé z Vinohrad dělají technickou lahůdku, která umí obhájit svou cenu, srdcovku, průměrnost na míru, prodávají příběhy, umělecké zpracování nebo vše dohromady, to netuším - v silničních bicyklech se nevyznám a německou recenzi na Festku jsem zatím nečetl. Přinejmenším však jedna věc svědčí o tom, že Festka není jen nákladná hipsterská lahůdka. Závodník Ondřej Sosenka se na špičkovém stroji Festka One pokusí získat zpět titul nejrychlejšího okruhového cyklisty. Držme tedy Ondřejovi i Fetsce palce.

Žádné komentáře: