2020-11-07

Pozitivní zprávy

Pořád tma a blíží se Vanoce. To je vopruz, tak jsem se rozhodl shromáždit několik senzačních posunů, které mohou pozitivně ovlivnit naše životy.

Fúze, technologie výroby elektřiny bez jaderného odpadu je skokovė blíž. V Culhamském centru pro fúzní energii provedli první úspěšný test experimentálního reaktoru MAST Upgrade. Tento reaktor je prý menší levnější a lze jej postavit rychleji. Ale ještě tam nejsme. Více zde.

Umělá inteligence zvládne včas odhalit Alzheimer. Model vyvinutý IBM a Pfizerem to prý umí na základě strojové analýzy jazyka. S určitou nepřesností nemoc předpoví sedm let dopředu. To je dobré, protože když se babička ztrácí s cestovním kufrem uprostřed noci v předsíni, je už pozdě. Více zde.

Zároveň je před schválením lék na Alzheimer. Ten sice nemoc nevyléčí, ale pozastaví ji. Údajně zasahuje shluky bílkovin označované amyloid beta, které se v mozku postižených nadměrně hromadí a nevylučují se, čímž způsobují všem dobře známé následky. Více zde.

Na Univerzitě Pardubice odhalili způsob, jak s 90procentní spolehlivostí odhalit rakovinu slinivky břišní. Té se přezdívá tichý zabiják, protože ji dosud lze odhalit až v konečném stádiu. Objev nepřislibuje její vyléčení, ale usnadňuje ho, činí ho aspoň reálným. Více zde.

A nakonec dva milé stavební objevy: Podařilo se opravit koleje mezi smíchovským nádražím a Zlíchovem, které byly léta v šíleném stavu. Tramvaje na Barrandov tam sviští po samostatném tělese podél vlakových kolejí a je tam připravená odbočka na Dvorecký most, který Praze chybí jak sůl. A druhý: minulé pondělí jsem se konečně kolmo projel po Trojské lávce. Rychlost s jakou byla ruina nahrazena, je v Praze fascinující. I když... třeba částečně shořelá kyjská rozhledna Doubravka byla také opravena rekordně rychle - za pár měsíců.

Žádné komentáře: