2020-11-04

Tu volbu USA nezávidím

Vlastně bych si překvapivě přál, aby vyhrál Trump. Je sice tisíckrát dokázané, že lže a překrucuje, chová se jak kretén, a porušuje všechna možná smysluplná pravidla, ale nějak jsem ho vzal na milost.

Proč že?
  1. To, že se těsně blíží 50%, i přes koronakrizi, která ubírá body i svatým, dokazuje, že Amerika takového prezidenta chce. Že se totálně nezdiskreditoval, jak si evidentně mylně myslíme. Naopak, asi Američanům něčím učaroval.
  2. Biden je zatracený levičák. Když si čtu jeho program, nechtěl bych tento program volit. Bylo by to jako sníst živou sirovou žábu. A Američané možná nepotřebují bezplatné školství a podobné evropské vymoženosti, protože tam školství už desetiletí funguje a produkuje ekonomicky i sociálně zdatné jedince. USA již přes sto let úspěšně materiálně fungují a dokonce v tom dlouhou dobu udávali směr světu. Pokud možno, stát by měl hrát v životě minimální roli - ne dělat maminku, která lidi krmí a vytírá jim zadečky, a když chtějí projevit trochu vůle, plácne je láskyplně přes ruku. A v USA jsou si toho vědomi a váží si toho. A ano, vytáhněte na mne, prosím, argument, že pár milionů lidí tam nemá zdravotní pojištění. Cena toho pojištění v Evropě je, že stát je tu prorostlý jak virus.
  3. Trump Ameriku rozděluje, ale taky nerozděluje. Šlápl jen na všechna kuří oka najednou, zatímco Obama se na ně snažil oblíct ponožku lidskosti a uhladit je. Ta kuří oka tam vždy byla, a teď je navíc ta „vyhrocená“ doba. Nejen v USA, ale taky jinde po světě. Částečně za to můžou počítačové algoritmy, které umocňují to, že se lidem zobrazuje jen jejich pól reality – média, která by prezentovala jeden (pokud možno nestranný) diskurs, ztrácí na síle. Ale co se kuřích ok týče, nemyslím si, že Trump je ten, kdo to vyřeší. Jenže ani Obama ani Biden to nevyřeší. Taková jsou historická dědictví a dilemata. Každá země nějaké má.

Neříkám tedy, že Trump dokonale naplňuje republikánské hodnoty. Je to takový americký „Rambo-Čižinský“ – brutální ukřičený populista. Ale vezmu-li právě v potaz, že také Biden je podobný mizera, jen tolik nekřičí, respektive se snaží falešně hrát na strunu slušnosti, volil bych aspoň mizeru, který kope za mojí stranu. Takže Trumpa.

Ale naštěstí v téhle mizérii volit nemusím - teď volí Američané. Nás to čeká brzy, byť u nás jsou dilemata zase postavená úplně jinak.

Žádné komentáře: