2005-04-09

Povzdech hloupého uživatele, s.r.o.

Na svém oblíbeném Shadow webu jsem narazil na zajímavou myšlenku. Usoudil jsem, že odporovat jí komentářem by nestačilo, tak jsem se zapovídal... Před čtením mého "komentáře" každopádně doporučuji navštívit právě komentovaný článek zde.


Připomínám to totiž trochu hippies. Láska, svoboda, drogy. Myšlenka pisatele je zajímavá, leč Linux by měl být řešením, nikoli problémem, k němuž hledáme řešení. A jako takový tudíž není ani zdaleka optimální, pokud neumožňuje kvůli prvním nedostatkům řešit problémy (úkoly) nejlepšími dostupnými prostředky. Nic naplat, ale v tomle světě podivně pokřiveném musí i konkurenti zpívat alespoň částečně společnou písničku. V tomhle případě je Linux vyzývatelem, takže musí leadra porazit v tom, co dělá dobře, chce-li ukousnout z jeho sladkého a voňavého koláče (dobře zavakuovaného v licencích a copyrightech) sousto pro sebe. Není to "hloupým" a málo zkušeným uživatelem, který by nerozuměl chytrým a dokonalým systémům, protože právě hloupý uživatel jim vždycky bude diktovat podmínky. Je ale proklatě hezké, že konkurence se ozývá, protože i ten, co to dělá dostatečně to bude muset dělat lépe, což v případě úplného monopolu zdaleka není potřeba. Jen mám pocit, že sektářské přístupy v tomhle ohledu nepomohou - to že leader Microsoft nemá marketing totiž neznamená, že o Linuxu také nemusí být slyšet (jinde než mezi znalci).


Nakonec bych měl uvést, že nejsem odpůrcem Microsoftu ani Linuxu. Nepříčilo by se mi používat jiný operační systém, ale své Windows XP momentálně považuji po všech stránkách za vyhovující.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

GNU/Linux nebyl stvořen proto, aby porazil Windows nebo Microsoft. Nebyl stvořen ani proto, aby porazil proprietární unixové systémy. Byl stvořen proto, aby svým uživatelům nabídl svobodný (unixový) systém, který je nebude omezovat svou licencí a dá jim veškerá práva k tomu, aby jej mohli používat, upravovat a sdílet.

Tím, že se do něj vkládají prvky s omezenou licencí, dochází k vytvoření hybridu, který se své největší výhody vzdává, místo aby jí využil.

Přesto nejsem proti komerčním linuxovým distribucím, které mixují svobodný a proprietární software. Říkám jen, že by bylo dobré myslet na to, aby se největší síla (a největší konkurenční výhoda) GNU/Linuxu zachovala i v rámci těchto řešení. A můj článek je o tom, jak toho lze dosáhnout a kde leží potenciální problémy.

Ladislav řekl(a)...

To je ale spíš "výrobní" filozofie. Není to filozofie marketingu. Marketing vytváří produkt, který uživateli padne jako rukavička a takovéto vlastnosti se snaží všemožně komunikovat. V tom je srdce mého komentáře :)

Anonymní řekl(a)...

V dodatku, který připravuji, to snad vysvětlím lépe (stay tuned). Mně jde o to, aby v rámci současných řešení nedocházelo u GNU/Linuxu ke ztrátě jeho hlavní konkurenční výhody. Já navrhuji postup, který se nijak nedotkne současných mixovaných řešení, možná právě naopak, posune je blíže i k těm uživatelům, kteří je přesně z těchto důvodů odmítají. Více viz zmíněný článek.

Ještě si dovolím reakci na tuhle větu:

Nepříčilo by se mi používat jiný operační systém, ale své Windows XP momentálně považuji po všech stránkách za vyhovující.

Není sebemenší důvod používat jiné řešení, pokud je člověk plně spokojen s tím současným. Lapidárně řečeno, když to funguje, nešťourej se v tom:-).