2005-11-21

Doprava (doleva)

MF DNES uvedla, že nová tramvaj Škoda 14T (vycházející z plzeňské Vektry) s designem studia Porsche vyjela na první zkoušky v Plzni a ještě tento rok se objeví v Praze. V tištěné verzi se objevila (nutno dodat opravdu) krásná tramvaj naživo, na internetu jsem našel bohužel jen animace. Jsem rád. Je to česká tramvaj pro české město od českého výrobce. Co víc si můžeme přát?


Tisk nešetří nadšením, ale já jsem se mnohokrát dočetl, že novinka bude mít také své zápory. Mezi první patří, že může ještě nějakou dobu trvat, než vůbec bude (tedy než skončí všechny zkoušky). To na druhou stranu snad tak nevadí, protože se jedná jen o obměnu již spolehlivě provozovaného typu tramvaje. Horší však mohou být částečně pevné podvozky vozidla - plzeňská Vektra údajně v prudkých zatáčkách nesnesitelně vrže a na cestující se přenášejí silné rázy. To také bude údajně způsobovat silné opotřebení kolejí v obloucích (to už je tak dost velké), četná omezení rychlosti a druhotně zvýšené investice do údržby.


Každopádně se máme na co těšit. Do Prahy také v září dorazila z rekonstrukce v Šumperku nízkopodlažní tramvaj ČKD RT6N1 z první poloviny 90. let, která není provozována úspěšně jinde než v Poznani (ačkoli dodána byla v několika kusech také do Brna, Liberce a Prahy). Neznám její plánovaný osud, ale možná tento velkorysý stroj, který je v Polsku provozován nevídanou rychlostí až 70km/h, konečně zase potkáme v ulicích hlavního města.

Žádné komentáře: