2006-10-17

Thom Yorke: The Eraser (2006)

Zpívá to jako Radiohead, má to cover jako Radiohead, ale chybí tomu příznačná tříminutová jednoduchost elektronického rocku této kapely. Co to je? Thom Yorke zapomněl, že elektronický rock má pouze dvě složky - tu elektronickou, tu rockovou a tu zábavnou. Tahle trojnožka ale spadne, jakmile se utrhne rocková noha a Yorkeho bolestínský způsob podání, tentokrát velmi suše podaný, to zpět "na nohy" nepostaví. Jediné, na co se tedy můžeme těšit, je, že Radihoead brzy vydají nové album a bude to silnější zážitek než Com Lag nebo celkem slušné Hail to the Thief. Jistě, dala by se hledat také pozitiva - 1 nebo 2 z 5.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

...nemohu s tebou souhlasit. The Eraser je nádherný. Velmi osobní deska, úspornost a minimalismus jsou tu na místě. A říct o HTTT, že to bylo "celkem slušné" album,tak to ho dost podceňuješ, pochybuju, že se ti bude zamlouvat LP7...

Ladislav řekl(a)...

Snažím se na to podívat z jakéhosi rozumného mainstreamového proudu. Kybych psal na fanouškovskou stránku Radiohead a byl fanoušek, znělo by to jinak. Takhle se ale snažím ocenit to, co přinesli hudebnímu světu obecně, a zároveň do té samé roviny stavět také zbytek. Eraser pak objektivně vypadne jako slabší kousek.

Anonymní řekl(a)...

Mně Eraser jako slabší kousek nepřipadá. Je jen trochu jiný, než jiná alba RH. Kdyby měl znít stejně jako RH, nemusel by ho Thom vydávat pod svým jménem, ale pod hlavičkou RH. Ale vzhledem k tomu, že i celá tvorba RH je z drtivé části vytvořena TY, tak tu nějaké styčné body samozřejmě jsou.
Rovněž si nemyslím, že HTTT je jen "poměrně slušné album." Je logickým zakončením předešlé tvorby.

Ladislav řekl(a)...

Ale jistě Hail to the Thief mám poměrně rád. Radiohead na něm zní nově, trošku jinak než předtím, lehčeji. Album se dá poslouchat, ale z hlediska věčnosti narozdíl od Amnesiaca neboduje. Ani nemá takový drive jako OK Computer, ačkoli je právě tomuto albu nejvíc podobné.

Anonymní řekl(a)...

je to mnohem silnejsi, nez se zda. 8-))

http://www.youtube.com/watch?v=Z1nFB-R-_gI

universal

Ladislav řekl(a)...

On na tom videu vypadá úplně stejně jako zpívá :-))
A PRAVDA - je to síla!