2008-02-06

Jak udělat dobrou horkou čokoládu?

Je to spíše otázka, než návod. Když si ji dám v restauraci, je buďto slabá nebo příliš sladká nebo obojí. Když si dám kakao, vůbec nepřipomíná čokoládu. Zkoušel jsem si to tedy doma. Verze bez prefabrikátu. Zatím jsem došel tak daleko, že připravím hodně nějakého slušného kakaa na dno hrnečku, promíchám s nevelkým množstvím vanilkového cukru a zaliji troškou smetany, doliji kapkou mléka tak, aby se dala vytvořit hmota na pomezí pevného a kapalného skupenství. Ta chutí docela připomíná vanilkovou čokoládu. Pak zaliji mlékem. Vznikne velmi silné kakao. Zajímavé je pak přidat stopu nějaké kontrastní chuti. Třeba panáček rumu nebo trochu pomerančového džusu. Zkusím s tím experimentovat...


Nějaké návrhy? Musí to být intenzivní, kakaové, ne příliš sladké a v neposlední řadě dobré...


Update: Tak pokus s čokoládou na vaření, mlékem a smetanou: na 3 středně velké šálky použiji asi 45-50 gramů čokolády na vaření, cca. 0,2l mléka (odhadem), trochu smetany (odhadem). Ohřeji mléko se smetanou tak, aby bylo teplé převelice a pak do něj vysypu čokoládu rozdělenou do co nejmenších kousků (tak, že nejsou již dále dělitelné, ideálně), přidám trochu vanilkového cukru, a po důkladném zamíchání ještě s několika lžičkami kakaa přivedu k varu. Dohlédnu na to, aby v mléku nebyly kousky čokolády a pak mohu servírovat. Výsledek je o mnoho lepší než ten výše uvedený! Zdá se však, že celý nápad padá s kvalitou čokolády. Napříště plánuji použít více hořkou čokoládu s vyšším obsahem kakaa, takže výsledný nápoj nebude tak líbivě sladký - dosladit lze vždy, odsladit nikoli. Zůstaňte naladěni, poreferuji.


Update 2: Tak u výše uvedené rceptury zlstávám. Jen doporučuji použít cekou tabulku velmi hořké čokolády (100g) a příliš nesladit. Výsledek je ukrutně dobrý. doporučuji do šálku přidat kapku kvalitního rumu na dochucení (pozor, ne mnoho, jinak utlučete chuť čokolády).

3 komentáře:

ola řekl(a)...

Já jsem se jednou snažila vařit pařížskou šlehačku, ale vylezla z toho nakonec horká čokoláda...a to tak, že jsem prostě nad plamenem míchala smetanu ke šlehání a do toho nastrouhanou hořkou čokoládu a nevím, možná i cukr...jak říkám, svému účelu to neposloužilo, ale byla to ta nejlepší horká čokoláda, jakou jsem kdy pila (byla i lepší než Zotter Trinkschokolade). Zdraví Olga

Ladislav řekl(a)...

Zkusím to co nejdříve. Možná už dneska :-) Díky!

ver řekl(a)...

dik za challenge! lednicka nejak chudne, ale jen co ji doplnim, zkusim taky experimentovat! mnamy mnam :)