2008-07-28

Jeden šílený rozhovor

Pan architekt Kaplický má ke svému problému svérázně podrážděný přístup, alespoň v rozhovoru pro pondělní DNES (zde). Je třeba naivní si myslet, že blob na Letné bude stát. Proti blobu totiž stojí celý stát a velká část veřejného mínění. ČR tedy může prohrát arbitráže, zaplatit odškodné, ale je třeba si uvědomit, že postavit budovu za několik miliard vyžaduje pozemky, povolení, ony miliardy, a to vše není tak jednoduché. Ledaže by pan Kaplický investoval sám.

Taky odpověď na otázku, co stavbě zabránilo je jednoduchá: Nebyla to závist ani zášť, bylo to veřejné mínění, které přímo ovlivňuje názory rozhodujících politiků.

Osobně pro Chobotnici i přes všechny její nedostatky jsem, ale pokud by měla stát, bude to chtít kličkování, ústupky a vyjednávání. Jsme v ČR, jinak to nejde. Bohužel. Jenom se zlobit a hrozit příliš nepomůže. A stále mi navíc nikdo nevysvětlil, jak to vlastně bylo s oním výběrovým řízením, podmínkami soutěže a proč že vítěz neodpovídá zadání.

Na druhou stranu, chcete-li někoho naštvat, ptejte se ho neustále na to, kde ho bota tlačí. Když se vás tisíckrát zeptají, pane K. vyhrál jste soutěž, ale celé se to nějak podělalo, co si o tom myslíte, je agresivita téměř na místě. Ne každé povolání je nutně spojené s mistrovstvím v asertivitě.

Jedno je ale stále nesporné: Naše ostuda!

Žádné komentáře: