2008-01-22

Pondělí

Včera jsem se chtěl zastavit v Kunsthistorisches Museum, tak jsem si pohlídal webové stránky, abych se přesvědčil, že v pondělí je otevřeno a mělo být. Geöffnet täglich. Jenže dveře muzea tvrdily něco jiného. Montag geschlossen. No prosím. Jak konzultačky na VŠE...


Leopoldsmuseum next door ale mělo otevřeno. Nádherná kolekce výstav: Fotografická Stillgelegt o ruinách východoevropské průmyslové chlouby, o opuštěných chrámech práce. Potom snad ještě lepší Egon Schiele, dále permanentní kolekce muzea a překvapivě zajímavé rakouské umění mezi válkami a lehce zklamání ze sbírky české Kooperativy pod halvičkou Grund, Mucha, Čapek - obrázky nikoli špatné, ale Čapka a Muchy opravdu po málu - a tím míněno asi 3 kusy každého.


Večer završil film Obsluhoval jsem anglického krále na české ambasádě, která je mimochodem na úplně druhém konci Mariahilferstrasse, než je Leopoldsmuseum, ideální na malou procházku. Debilní švejkovská komedie využívající klasického nosného trojúhelníku první republika-nacismus-komunismus. Paní správcová z Postřižin, to bylo jiné kafe.

Žádné komentáře: