2009-06-06

Na druhou stranu ... (Bosna)

Na druhou stranu nechci vypadat jako morous. Nebýt neblahého pátku s klimatizačním nachlazením, byly by první dny v Bosně takřka úžasné. Tedy lépe: ony byly!


Bosna a Hercegovina je fascinující horská země, která si s Alpami nezadá, plná malebných údolí, vrcholků pokrytých sněhem, modrozelených řek a především plná velmi pohostinných a milých lidí.


Trochu jsem čekal, že pojedu kamsi do Asie, ale pokud člověk pomine, že po ulicích nejezdí BMW a že letiště není tak velké a skleněné jako to v Praze, byla by křivda tvrdit, že je to země zaostalá. Překvapilo mne i to, že jsem nenarazil na žádný "Balkán" ve smyslu filmů Emira Kusturici nebo vyprávění, která jsem vždy slýchal. Na silnicích, v ulicích i v chování lidí je klid, možná dokonce o něco větší než u českých spoluobčanů.


Nerad bych ale vyvolal opačný dojem: přecejen většina věcí je "ve stavbě", často rovněž v zániku, infrastruktura nic moc a velmi typické, alespoň pro Srbskou republiku, jsou domy bez fasády a nezaměstnanost se místy blíží 20%.


Fascinující je rovněž chodit mezi lidmi podobnými vám samotným, co mluvím srozumitelným slovanským jazykem, a všude mezi budovami vidět mešity. Žádné turbany, žádné hlasité orientální zpěvy, prostě ulice jako kdesi na pomezí Čech a Moravy a všude mešity.


Tak jako Banja Luka byla válkou dotčena minimálně, dostal o to větší porci Mostar, překrásné historické město z doby Turků zaklíněné do drsného údolí horské řeky Neretvy. Nebudu přehánět, když řeknu, že čtvrtina domů je stále poničená. Z historických paláců i z železobetonových výškových budov zůstaly pouze pahýly, které kontrastují se zářícími pobočkami zahraničních bank a obchody. I když historické jádro "voní novotou" a místní pivo vyrábí Němci, takže turista dostane vše 100% jako jinde, cosi tady mrazí a fascinuje. Kupříkladu třída, která dělila muslimskou a křesťanskou frontu - kde až na výjimky není jediný dům zatím opraven, všude stopy po střelbě a přitom tudy vede hlavní dopravní tepna.


To nic nemění na tom, že se nám dostalo velmi vřelého přijetí místními, kteří nám připravili večerní procházku po městě s výkladem, příjemná posezení a večeři s výbornými místními specialitami (maso, sýry, uzeniny, pečivo) a výborným vínem jižního charakteru, pro které jsou tu ideální podmínky, a které se, alespoň dle tvrzení místních, stává výborným obchodním artiklem.


Stejně rozporuplné dojmy pak vyvolává průjezd drsným horským údolím s krásnou modrou říčkou, která je celá plná plastových lahví...


Ale aby to nevypadalo - jeli jsme tam především pracovat ;-)

Žádné komentáře: