2005-09-17

Eric Clapton: Back Home (2005)

Nahrál neuvěřitelně špatné album (třeba nebrat doslovně), ale vlastně jen tak, jak jsme to od něj čekali. Z pohledu posluchače blues a rocku se musím jen lehce pousmát a souhlasit, z pohledu posluchače Claptona písničkáře mne to jen těžko překvapí.


Clapton svou porci "vážné hudby" odehrál v bluesrockovém Me & Mr. Johnson (2004), a tak se tento rok mohl opět věnovat svému druhému hlavnímu žánru - písničkářství. Nové album pak není tak špatné, jak by se zdálo, i když ve srovnání s Reptile (2001) obstojí jen těžko. Hudebně si bere nejvíce právě z Reptile, leč v méně okázalé formě. Žádné bluesové inspirace zde ale nehledejte, dočkáte se totiž spíše (s jistou nadsázkou) reggae. Také se netřeste na výraznou precizní kytarovou práci - sóla zde spíše ustupují celkovému klidu a pohodě, kterou album nakonec znatelně vyzařuje. Ale to už je právě silná stránka této nahrávky: i přes všechnu kritiku se posluchač potěší celkovou propracovaností nahrávky. Pod slovy Eric Clapton se totiž skrývá sehraný band, jehož vyladěná muzika, jak je to u starších muzikantů zvykem, nerušeně bez výkyvů odtéká korytem všestranné profesionální péče.


Velmi podobná jsou nakonec i některá alba ze 70. let (leč šitá více hrokou jehlou), často vás napadne, že tak někdy vyznívá třeba současný Joe Cocker. Protože Claptonova originalita však netkví v mdlém hlase, bude se běžný posluchač nudit. Chybí zde totiž dvě hlavní ingredience alespoň ve stopovém množství: otisky blues a sólová kytara. Vznikla tedy nikterak převratná optimistická hudební kulisa ne nepodobná popu. Uděluji dobře míněných 2 z 5. Pokud bych ovšem srovnával více Claptona s Claptonem, udělím vrchovaté 3 z 5.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Cau! No,nevim,myslim,ze Tva kritika byla az moc prisna.Jsem kytaristka,takze to CD samozrejme mam a hned po pusteni je slyset super ozvuceni,ktere se FAKT povedlo.A ohledne tech sol,jasny,neni jich tam tak moc,ale tahle deska ma bejt pohodova a to taky je!poslechni si ho nejdriv poradne!Erik i tady ukazuje,ze na kytaru umi!neni tak spatny jak tady rikas!Ale priznavam,je to vetsi popik...ale da se to,jsou tam tak 3 bluesovky. sarka

Ladislav řekl(a)...

To ano! CD se zvukově velmi povedlo. Pokud od něj člověk nečeká více, než jsem napsal, tj. Claptona písničkáře, je to velmi dobré album, které své uplatnění najde. Ale nemá cenu barvit věci na růžovo - poslechnout si jej celé pozorně téměř nejde, protože jednoduše tak trochu znudí. Navíc se tu nabízí srovnání: Pilgrim, Reptile, Behind the Sun atd...

Anonymní řekl(a)...

Prosím, prosím, hoďte sem link, kde se dá "Back Home" stáhnout !!!
petrmueller@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

Ja nevim co vsichni mate...To se vam to kritizuje co? Dokazali byste v zivote to co dokazal Eric Clapton?, nahrali byste takove album jako je Back Home??? Tak drzte prosim vas hubu jo. Díky moc, hezký den.