2005-11-03

People ain't no good

Zvířátka šla do hypermarketu Tesco na zlevněné fotoaparáty a když se jim zdálo, že vše nejde tak, jak má, tak zbořila zařízení obchodu a pokladnu. Kdo bude bit? Tesco přece. A pak taky lidská důstojnost. Mají tohle lidi zapotřebí? Co to asi bude za fotoaparát, když ho najednou zlevnili z 8500,- na 2500,-? Tohle skutečně není chyba Tesca, ale lidská blbost. A dost populistických výmluv a omluv! Tohle připomíná, jak když v Argentině včera nejel vlak, zdemolovali a vyrabovali lidi celou soupravu i nádraží...


Miroslav Macek píše v DNES o krizi pravice. S jeho článkem nelze než souhlasit. Ještě by měl dodat, když na konci uvádí, že pravice by měla říkat, jak dělá téměř to samé, co levice, jen ekonomicky udržitelně, že ona to ta levice totiž dělá dobře, pouze má potíže s oním racionálním hospodařením. Co je špatného na přerozdělování? Lidé volí racionálně. Vědí, že pokud pravice po mnoha útrapách docílí růst, bude se jednat spíše o růst HDP a již ne tolik krátkodobě o růst jejich osobního blahobytu. Ekonomické lifty se totiž dějí minimálně. A vystoupat vlastním přičiněním výše není až tak lehké. Proč by se konec konců měli všichni neustále jen předhánět, kdo lépe přežije? Obyčejný volič ČSSD nebo KSČM celý rok třeba také pracuje a když přijde po práci domů, nechce se starat o svou zatracenou konkurenceschopnost na pracovním trhu. Nepracoval snad celý den? I ze statistického hlediska je jistě malá pravděpodobnost, že se jeho situace výrazně zlepší, bude-li mít ty vavříny ověnčené "příležitosti a možnosti". Nebo: obyčejný důchodce si většinou jen těžko mohl za komunismu něco našetřit tak, aby se z toho dalo bez štědrého státu žít i dnes. A po revoluci, když takové úspory ještě měly cenu, jak jen takový stařičký vystrašený důchodce měl zjistit, jak se investuje, zvláště v době poměrně divoké? Je logické, že pokud se nehodlá učit, jak se telefonuje z mobilu i když mobil vlastní, těžko bude sledovat prognózy, aby se rozhodnul, že pravice to tu za 7 let "zvedne". Kde on v té době bude? A důchod přece dostává teď a tady.


Slova pravice o bolestivých reformách a šetření nejsou na místě (jakkoli reformy a šetření JSOU potřeba). Pokud chtějí něčeho docílit, těžko toho mohou dosáhnout čestným chováním nebo setrváváním na pozici pravdomluvných a pracovitých vzdělanců, když nepřítel už dávno pochopil, jak se to dělá. Každý se musí umět prodat i za cenu malého přikrášlení a to by zrovna pravicová strana, jako je ODS, už dávno měla vědět. Jinak je jako ti intelektuálové velkých myšlenek, které kritizuje prezident Klaus. A tímto nijak nemíním, že by ODS měla lhát nebo podvádět. Spíš jen skutečně jinak prezentovat, co dělá. A jsme zpátky u Macka. Lidé totiž jsou blbí, ale vědí, co chtějí a také co určitě nechtějí. I kdyby se slon postavil na hlavu.

Žádné komentáře: