2005-03-10

Mark Knopfler - Shangri-La

Je mi velice líto, že musím opět něco "sepsout". Pokud jste si ještě nekoupili novinku od Marka Knopflera, nedělejte to. Dostane se vám totiž do ruky bezvadné a odměřené album, které je však úplně bezvýrazné.


Na první pohled mu nelze nic vytknout. Dokonce méně, než jeho předchozím sólovým albům (hudba se oprostila např. od jistého kýče, kterým zavánělo např. Sailing to Philadelphia). Plyne jako tichá řeka. Pomalu, široce. Ale postrádá jakékoli záchvěvy. Postrádá jakékoli zčeření, zavlnění emocí. Kytarová sóla jsou krátká, nevýrazná, dobře zahraná. Nikdy bych ale neřekl "další" dobrá porce hudby. Tohle je pořád to samé sousto, které žmouláte tak dlouho v ústech, až znamenitě zahořkne. Navíc bude třeba jej zapít, zvuk je prašný, suchý. Vypadá to skoro jako záměr, ale i přes "uznávané" texty, mu chybí točivý moment. A ten musí mít tichá alba stejně jako všechna ostatní.


Chcete-li si pořídit dobrou hudbu na usínání, při níž zapomenete, že posloucháte hudbu (nebo že vůbec něco posloucháte), jděte do toho. Já dávám dva z pěti.


Dodatek: Pokud si na album zvyknete, dal bych možná dokonce 3/5 - ale věci je třeba hodnotit načerstvo.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nevim, co jinak posloucháš, ale radši si pusť Argemu nebo Katapult. Netvrdim, že je to nejlepší album na světě, ale z toho co za poslední dva roky vyšlo, je jedno z nejlepších!!!
Ondřej Dvořák

Ladislav řekl(a)...

Poslouchám takřka všechen bigbeat, moje sbírka čítá více než 700 kusů a nejsem pouze sběratel titulů. Některé "pochvalné" recenze pro rok 2004 lze najít na Poietikonu.

Anonymní řekl(a)...

je mi líto že tě nové album neinteresuje ale asi si ho moc nepochopil je to velice kvalitní hudba která se dneska nedělá každej den i když to nejsou zrovna pecky jako ALCHEMY 1982,ale to bylo Knopflerovi 33let a měl čerstvý nápady.Dneska už má radši klídek a pohodu.Ahoj Pavel Rektorys velkej fanda Dire Straits a Marka Knopflera.

Ladislav řekl(a)...

Pavlovi: Díky za komentář! Napsal jsem "bezvadné a odměřené" album a krátká "dobře zahraná sóla". Plně tedy souhlasím s tím, co říkáš. Souhlasím také s tím, že jsem album nepochopil. Je to právě proto, že je velmi neadresné. Diskografii Dire Straits jinak znám nazpaměť, takže se nedá říct, že bych je neměl rád :)