2006-08-11

Stokrát opakovaná blbost se stává pravdou?

Stále více hlasů se v zájmu státu obrací k ODS, potažmo k Topolánkovi, aby konečně přistoupil na podmínky, které mu Paroubek klade. Korunoval to jakýsi pytlík ve středeční MF DNES, který se vydává za zástupce šéfredaktora. Prý jsou Paroubkovy podmínky vstřícné a připouští leckteré reformní kroky, na nichž se PŘECE všichni shodují. Navíc má pytlík v rukávu také jisté logické argumenty. Prý ty reformy stát potřebuje jako sůl, a tak je zřejmě jedno, jaký bude jejich obsah a jestli bude, hlavně když se všichni dohodnou a bude se něco dít.


Pevně doufám, že na to, ani na jiné podobné argumenty ODS nepřistoupí. Udělala by ze sebe stranu idiotů, kterou by dlouho zase nikdo nevolil a změna by se posunula o dlaších 4 až 8 let. Rozhodování je to ale těžké. Veřejné mínění virtuálně reprezentované médii vytváří ovzduší schvalující kompromis v zájmu státu (ačkoli právě za ním číhá nebezpečí), dále potom koryto bez odpovědnosti láká (kompromisní vláda totiž bohužel vylučuje odpovědnost jedné nebo několika stran a to je pro politika ideální), avšak zároveň ODS ví, že sestaví-li vládu teď, znemožní se před svými voliči, ale HLAVNĚ před voliči, kteří ve volbách 2006 váhali a nakonec se rozhodli pro změnu, a kteří už svůj hlas ODS logicky nedají. Politika je hodně o mediálním obrazu a pravicová strana levičáky nepřetáhne. Může ale přidržet ty, kterým nevyhovuje bahnité pojetí politiky ČSSD a kteří na program až tak nedají.


Je tak nejspíš potřeba pevně setrvat na svém (pamatovat si své stanovisko alespoň měsíc dozadu) a zároveň hlídat i ty ostatní. Předčasné volby se snad přiblíží a definitivně vyřadí Paroubka ze hry na skutečné druhé místo kam patří. A nebo třeba tak ne...

Žádné komentáře: