2011-06-18

Nokia E7-00: První dojmy

Úplně první šok asi leckomu přinese malá krabička a obrovský telefon uvnitř. Mě osobně ale šokovalo, že HTC Touch Pro 2 je vedle E7 mrňous  - jak velikostí displeje, tak velikostí schránky. Dojem je ale pozitivní, neboť na to, že telefon má veliký dotykový čtyřpalcový displej, fotoaparát s bleskem a výsuvnou klávesnici, je překvapivě velmi tenký.

Velkým překvapením je kvalitně působící zpracování v kovu, které bych u Nokie snad ani nečekal. Vyšší váha je na komunikátor běžná.

Displej zobrazuje vysloveně krásně, ale v tomto případě se jedná o subjektivní dojem.

Na klávesnici se píše pěkně, ale dokonalou plnohodnotnou klávesnici, jakou měl právě HTC Touch Pro 2, zde nanelezneme, a nevím ani, že by trh takovou nabízel. Dotykové ovládání oproti 5230 pokročilo zase dále.

Nový Symbian je v jádru stále stará dobrá Nokia, což mně osobně velmi vyhovuje, jen je lépe uzpůsobený k ovládání dotykem (velká a intuitivnější tlačítka), než u předchůdce 5230, kde dotykové ovládání evidentně bylo násilně přilepené na původní tlačítky ovládané rozhraní. Obecně v oblasti systému se žádné velké uživatelské překvapení nekoná, nicméně user experience, pokud k telefonu přistupujete bez předsudků, je již na vysoké úrovni - zařízení vám nestrká pod nos nic, co nepotřebujete, a zároveň vše, co potřebujete, můžete několika málo dotyky doinstalovat. Zde se asi uživatel iPhonu podiví, zda se vůbec jedná o něco zvláštního. Pokud jste ale předtím používali právě HTC (telefon stvořený pro uživatele "mechaniky", které baví se v zařízení "šťourat"), jednoduchost vás bude přímo šokovat :)

Při práci s OVI Suite jsem nezaznamenal jediný "výpadek", což  je ze subjektivního pohledu asi největší pokrok - kdo pamatuje PC Suite nebo první zážitky s OVI na WinXP, mi asi dáte za pravdu :-)

Takže verdikt? Zachraňte Nokii, kupte si E7!

Žádné komentáře: