2012-04-29

Lekce jízdy kabrioletem pro začátečníky

Tak tedy konečně nastalo jaro v plné síle a kabriolety vyrazily na silnice. Měl jsem vždycky dojem, že jízda kabrioletem spočívá ve stažení střechy a v dost pomalé rychlosti, aby jste neofoukli. Plno dalších věcí ale pak člověka teprve zaskočí.

Třeba že i 15 let starý kabriolet může jet se staženou střechou po dálnici 120 kmh, aniž by vás ofouklo. Ten samý kabriolet pak může jet 50 kmh se staženou střechou po okresce a stačí aby bylo o 5 stupňů méně a za chvíli máte dost. Když je je pak kolem dnešních 25 nad nulou, pochopíte, proč ostatní řidiči kabrioletů nosí srandovní čepičky. Nejsou "vymatlaní", ani nevkusní. Nechtějí jen, aby jim slunce za krátkou chvíli vypálilo díru do lebky.

Zároveň pochopíte, že "mít čisté auto", je pojem velmi relativní. I bez toho, že by se stalo něco nepředpokládaného, je váš vůz bez střechy přímo magnet na listí, pampelišky, prach a podobně.

Mohou se ale stát i nepředvídané věci: Třeba se nevyplatí ráno v sobotu jezdit pod okny městských domů. Padá popel z cigaret a bahno od zalévání květináčů.

Zároveň se také vyplatí opravdu dobře připevnit kryt stažené střechy (nebo jej alespoň nenasazovat vůbec) - může se vám totiž stát, že na děrovaných českých silnicích snadno jeden úchyt odskočí, a pak vám najednou vlaje v zrcátku jakýsi černý hadr.

A asi se ptáte, co se stane, když necháte auto se staženou střechou stát venku, pokud si třeba odběhnete do obchodu koupit housky, nebo pokud v Arkádách jdete na větší nákup. Nuže, zatím tak činím a zdá se, že okolí je milosrdné: Zpravidla se neděje nic, nepočítám-li, že někdo jedenkrát odemkl pravé i levé dveře dveře nebo do vozu vhozený obalový materiál. Stejně tak jako vy, přelezením dveří, totiž do vašeho vozu může také kdokoli jiný.

Na druhou stranu kabriolet není ani auto zcela nepraktické. Pokud jej zrovna nesrovnáváte s kombíkem, s nataženou izolovanou střechou jej rychle vytopíte, i když mrzne, hlučnost není nikterak zlá a kufr mne (u Opelu Astra) svou velikostí příjemně překvapil.

Žádné komentáře: