2014-03-18

Bangkok - zivelna asijska metropole

Hodnotit Bangkok neni lehke - vyvolava ve mne velmi smisene pocity.

Predevsim: To asijske dostanete v jinych metropolich v zajimavejsim, divocejsim nebo pestrejsim provedeni.

Chybi vlastni estetika nebo, chcete-li, krasa. Misto ni vladne brutalismus a najde se vzdy misto pro kyc (mistni ideal krasy je hromada lentilkovych barev, Hello Kitty nebo neco silene pozlaceneho). Fotky z prospektu v tomto ohledu nalhavaji. Pragmatismus nahradil i architekturu a urbanismus.

K tomu se pridavaji zacpy, hluk motoru a splodiny.

Z dalky totiz pusobi jako honosne moderni velkomesto, zblizka ale mrakodrapy nekdo vysadil mezi spinave vesnicke domky do nelogicky uzkych a neprilis opecovavanych ulic. Ukazuji nezajem o spolecny prostor. Thajci nejsou chudi ani spatni lide - jsou to "cunaci". Zrelaxovany teploucky cunacky venkov prerostly do velkomesta.

Az na vyjimky jsou i moderni nakupni centra porad takove asijske trznice - jen v palacich ze skla a oceli (to je hodne jine treba v Kuala Lumpur).

Bangkok jsem proto pracovne oznacil "Cunakov" - pojem je to vystizny, lec zni nechtene emotivne zabarveny. Aneb "mesto, ktere ma na to byt lepsi, ale nechce."

Bangkok je pro mne postradatelny. Hledate turistickou perlu Asie? Zvolte radeji Hanoi. Hledate moderni supermesto? Jedte do Singapuru. Rozervane rostouci mesto zitrka? Navstivte Phnom Penh. A pokud jedete, nadechnete atmosfery Bangkoku jen kratce, dejte si den dva na pamatky, vecerni pitky, masaze, a pak zmizte.

Na druhou stranu pro nekoho muze byt prave tato zivelnost fascinujici. A lide sem take jezdi za divokymi vecirky, za zvrhlou sexualni zabavou, za mistni kuchyni, za pamatkami a nakonec i za nakupy nebo na miru sitym oblecenim. To vse velmi levne a dostupne.

Proto dost negativniho, pokracujme v lepsim svetle. Bangkok ma svoje kouzlo skryte prave v pozitkarstvi.

Je tu slusna nabidka vseho - levne a chutne i bizarni mistni jidlo, levny alkohol, ovocne koktejly a masaze, nadseni a pohostini majitele hostylku, odvazane bary. V kontrastu k tomu luxusni hotely a znackove obchody. Mnoho expatu a krasnych zen, kvuli kterym by asi stalo za to se expatem stat nebo o tom aspon snit.

Uvidite tu fascinujici mista, kde na ctyrech metrech ctverecnich zije rodina i s kockou a plochou televizi. Takove jsou tu cele ulice - temne, spinave a uzavrene - slouzici jak kolemjdoucim jako divadlo, tak mistnim jako obyvak.

Uvidite velmi sverazne mistni trhy. Nektere jsou tak nepredstavitelne velke, ze se ztratite - treba Chatuchak. Na tomto obrovskem vikendovem trhu koupite co hrdlo raci "tradicnich" kramu - zpravidla to, co jste v celem Thajsku koupit nestihli nebo nechteli tahat s sebou. Spise ale obleceni, doplnky a suvenyry - nehledejte zeleninu nebo elektroniku. Je tu nefunkcni wifi, smenarny, obcerstveni a toalety.

V kazdem sousedstvi mimo turisticke oblasti pak jsou zcela autenticke trhy s jidlem a vsim moznym pro mistni. Nakupovat ale muzete take - mistni vas neodmitaji ani neprijimaji, ale radi se s vami zasmeji. Mistni totiz radi jedi - prakticky nepretrzite cely den - mezi hlavnimi jidly si davaji male pochoutky a ty koupite prave jen na stancich.

V ulicich stareho mesta, kde se nachazi vetsina pamatek i Khaosan Road, necekejte osobitou historickou architekturu. Domy jsou tu nizsi, vic malomestske, ulice uzsi a nejsou tu nadchody. Zije se tu starym zpusobem.

K vybornemu levnemu obcerstveni zvou stanky s plastovymi zidlemi, v restauraci dostanete levny shake z cerstveho ovoce (cerstve exoticke ovoce na kazdem rohu) a levnou masaz na kazdem druhem rohu. Mezi tim vsim se mota hromada batuzkaru a expatu, se kterymi se muzete seznamovat a pit pivo.

Primo na Khaosan Road, bangkokske Stodolni, budete popijet do noci, poslouchat zivou hudbu, jist vsechno mozne od hamburgru, pres cervy az po smazene stiry a kupovat cetky od doternych prodejcu. Ve tri rano rozhodne neni cas jit domu. Rozzari vas treba paradni breakdance doprovazeny beatboxem.

Nechate se sokovat trpytivosti a kycem Kralovskeho palace. Skrze sloupy se pokusite spatrit leziciho Budhu a Wat Pho. Koupite pytel peciva a nakrmite ryby v rece, ktere se o kazde sousto servou. Pak se svezete ricnim autobusem. Vylezete na Zlaty pahorek s vyhledem na stary Bangkok.

Nechate se omamit barvami a vunemi Chinatownu, az zapomenete, ze jste v Bangkoku. Ctvrt ma svuj kolorit - vune, chute, zvuky i osobitou vizualni stranku.

Prohlednete si prastarou sochu Budhy z opravdoveho zlata, ktera byla dlouho ukryta v obalu pred potencialnimi zlodeji, takze vsichni mysleli, ze neni ze zlata.

Muzete si uzit i odlidstenost noveho asijskeho velkomesta pro vyvolene - vyrazte do nektere z obchodnich ctvrti (pokud rovnou nevyrazite do Kuala Lumpur nebo Singapuru). Vicepatrove ulice lemuji sedobile mrakodrapy a sklenena komercni centra, koupit se da vse. Jsou tu jak opravdove (jinak opravdove nez ve Vietnamu) autorizovane obchody vsech globalnich znacek a autorizovane servisy, tak stanky s levnymi padelky (svou zkusenost s kupovanim telefonu jsem zde jiz drive popsal).

Open space kancelare svetovych firem muzete pozorovat ze skytrainu a v kavarnach typu Starbucks potkate s nadsazkou skoro stejny pocet cizincu jako mistnich, kteri vypadli v uspechanem dni na kus reci.

Lokalni bistra se pretlacuji s mezinarodnimi fast foody i s restauracemi z kuchynemi z celeho sveta.

Vecer pak muzete posedet u bazenu na strese mrakodrapu vaseho luxusniho hotelu nebo si dat drink s vyhledem na obrovske mesto a pustit ho za hlavu.

A mezi tim vsim se nechat prepravovat levnym, celkem cistym a klimatizovanym taxikem (nezapomente znat cenu a cil dopredu, trvejte na pouziti  taxametru, i kdyz ridici budou rikat, ze je zacpa - ta je v Bangkoku porad a narozdil od Evropy se plati jen kilometry). Apropos, mistni taxiky v hello kitty barvach pusobi z dalky jak rozsypane lentilky.

Nebo zkuste cestu silenou barevnou trikolkou tuktuk, jejiz ridic malokdy pochopi, co rikate, malokdy se vas nesnazi natahnout, skoro vzdy lzou, aby vas dostali na palubu, obcas vas dovezou jinam, nez chcete, protoze neznaji cestu a s mapou neumi, ale nejspis vas povezou tak rychle, ze destinaci stejne prejedete. Pritom se krasne nadychate splodin a prachu. Ale i to patri ke koloritu mesta - stejne jako pokrikovani ridicu: Hello my friend! Where you're goin?!

Maji tu take chodniky (mrnave, ale prece), ktere jsou urceny k chozeni a sem tam prechody pro chodce. Novy New York se tu nestavi - moderni ulice jsou opet spise pro auta. Chodci jsou odkazani na oblibene nadchody, podchody a ploty. Tam, kde nejsou, mate proste smulu.

Sluzby jsou tu po ruce. Pokud mate v jihovychodni Asii uraz, pojistovna vas posle do nektere velmi slusne bangkokske nemocnice.

Bangkokske letiste Suvarnabumi je velmi pekne (s rychlym vlakovym spojenim), low costovy Don Mueang se "da prezit". Tyto a vetsina autobusovych nadrazi nejsou z typicky turistickych mist idealne dostupne.

MHD (precpane metro, vlaky, lode a autobusy) existuje, byt je nedokoncene (pouze polovina mesta je pokryta cik cak chaoticky vedenymi kolejemi), zbytek mesta je pokryt jen autobusy, kde zase chybi anglicke popisky. Ale aspon to - narozdil treba od Phnom Penhu, kde nemaji nic. Prijemne je levne cestovani lodi po rece. Bangkok je obrovsky - pripravte se na zdlouhave cestovani. At uz pomale autobusy, zacpy nebo jen zdlouhavy nakup listku na kolejovou dopravu.

Zjistite ale take, ze se jedna o celkem nezaludne mesto - mistni jsou nakonec velmi prijemni, usmevavi, radi zavtipkuji i sami o sobe a pokud si date elementarni pozor, ani vas moc nenatahnou. Za to lze vdecit Buddhismu a thajske mentalite, ktera zahrnuje vzdy zrelaxovany pristup.

Bangkok tedy rozhodne pro mne neni mesto k ziti, ani asijska metropole cislo 1, za videni stoji jakozto reprezentant asijske zivelnosti, mozna i nevkusu a zaroven thajskeho pozitkarstvi.

Žádné komentáře: