2014-03-18

Turistou v Thajsku

Na Thajsko je tezke udelat si nazor. Vyspela, relativne bohata zeme, ktera stale ma mnoho z asijske neucesanosti.

Presto Thajsku v obou ohledech i neco chybi. Je to Asie soft version a je to rozvinuta zeme beta-verze.

Vlastne si z obou svetu bere to horsi - prebujelou komerci a urcitou usedlost z rozvinuteho sveta a spinu a lemplovstvi z asijskeho koutu.

Pokud tedy jedete za zazitkem z Asie, brzy vas vice zaujme nektera z okolnich zemi. Pokud jedete do Thajska za odpocinkovou turistikou, budou vam neustale sedivet vlasy. Kvalita a servis tu totiz nejsou vzdy bezne pojmy, nebot nejdou dohromady s pohodovou thajskou mentalitou.

Nejlepsi je vyrazit jako batuzkar s minimalnimi naroky. Pak odpovida pomer vykon / cena a muzete byt spokojeni.

Na Thajsku je ale predevsim plno pozitivnich veci.

Napr. kuchyne: Zachutna. At uz ruzne druhy kari, ktere je podavane jako polevka (zahustena kokosovym mlekem je vyborna) nebo pad thai - nudle smazene s vajickem, zeleninou, masem a sypane strouhanymi orisky. Chut se lisi dle pouzite omacky a konzistence dle nudli. Dal pak masa na ruznych bylinkach a k tomu ryze. A u more pak ryby.

Vyborna a levna jidla servirovana na poulicnich stancich (nazyvam to "jit na plastove zidle") - smazena ryze, smazene nudle. Zvlaste se smazenou ryzi za 30 korun se setkate vsude - lze ji totiz predpripravit, a pak uz jen na plynu dosmazit. Skvele jsou i polevky, kdy dostanete porci ryzovych nudli do kotle vyvaru a k tomu plny stul prisad na dochuceni.

Thajci na plastovych zidlich serviruji i vodu s ledem pochybne kvality nebo ledovy caj zadarmo.

Plastove zidle jsou fenomen ve mestech. Mistni pry preferuji jist spolecensky venku pred cmochtenim doma, a tak vetsinou jite velmi autenticky se sousedy. Jen malokdy umi jazyky - chce to ukazovat...

Jeden vecer stoji zato stravit prochazenim trhu a ochutnat u kazdeho stanku nejakou "krysu na spejli". Stanky serviruji ruzne lepsi i horsi pochutiny neurciteho puvodu - vzdy bud na spejli nebo se spejli jako napichovadlem. Mezi vsim i kobylky a cervi.

V neposledni rade - vsude dostanete levne, cerstve nakrajene tropicke ovoce nebo milk shake z nej za pakatel.

Tak jako jinde v Asii tu nehledejte evropske veci z mouky. Pecivo tu je omezene, ale nic moc. Vydrzte to ale snadno bez nej.

Alkohol. At uz pivo Chang za rozumnou cenu, ryzova palenka a nebo mistni rum. Dostanete vsude, chlazene, vyborne, osvezi. I vino z dovozu lze sehnat za rozumne ceny - nejlepe ve velkem supermarketu typu Big C.

Apropos obchody. 7/11 je jakasi mistni Zabka, kterou najdete v kazde dire a ktera za trochu vyssi nez prumerne ceny nabizi vse, co turista potrebuje. Otevreno neustale.

More. Plaze jsou casto opravdu velmi romanticke - s ostrovy, palmami, skalkami, lesiky, vybezky. Ale nikde jsem nevidel plaz typu Italie - siroka bila plaz plna lehatek se sprchami a zachody, kde vlezete do more a muzete plavat. To je dobre i spatne. Prispiva to k romantickemu duchu, ale je tam vic stisnene a casto se pri odlivu projdete daleko, nez narazite na hlubsi vody.

Masaze. Thajska masaz je pojem sam o sobe. Tuto prokrupavaci i relaxacni masaze dostanete v prepoctu za 130-200 korun za hodinu na kazdem rohu, casto ve vyborne kvalite. A co treba ve slamenem pristresku u more? Jen si hlidejte, at vam ztlumi klimatizaci. Casto se ale dozvite, ze tyhle mile maserky skoro zadarmo jsou dovezene z Laosu nebo Kambodzi. A co "sladky konec"? Ten jsem zatim nezkousel :)

Sex. Povestny thajsky sex uz od dob Samotaru. Nezkousel jsem. Jen necekejte, ze se tady nejak dava na odiv - nabidka tu je, ale Thajsko nepusobi na prvni pohled jako zeme sexualni turistiky. Nebojte se prijet s detmi.

Zajimavy je mistni pristup k transsexualum. V Thajsku neni nic nenormalniho, narodi-li se zena do tela muze a naopak - tito lide tu bezne existuji a pozivaji plny respekt. Nejhezci prsa mivaji prave tzv. ladyboys. A pry jsou ladyboys i ty nehezci kurvy. Nevim - casto se muzstvi prozradi az na druhy pohled - muze tedy dojit k prekvapku :)

Necekejte, ze by Thajky jinak byly ve vetsi mire krasne (alespon pro mne). Nektere ale jsou. Casto ale vidite postarsi evropske gentlemany se svou stramandou - spolecnice jsou tu castym jevem.

Cestovani. Silnice jsou ve vybornem stavu a jezdi se pomalu (plati, ze autobusy a nakladaky jezdi rychleji nez osobni auta). Neni problem si pujcit motorku nebo auto, jste-li schopni privyknout levostrannemu provozu. Vlaky funguji lepe nez vypadaji. Neni treba se jich bat - horsi nez CD nejsou. Jen nadrazi jsou nevabna.

Pocasi v Thajsku je idealni - ne prilis extremni. Strida se tu obdobi destu a obdobi sucha, ktere se nastesti kryje s nasi zimou. Behem thajske zimy teploty ale nekdy klesaji az k dvacitce.

Za 0.6 koruny dostanete 1 mistni baht, takze prepocitavat neni tezke. Bankomaty jsou dostupne, uctuji si ale dodatecny vyssi poplatek za vyber. Neni vsak problem vybrat velke castky a poplatek rozpustit. Baht se da pouzit a smenit i v okolnich zemich.

Thajska simkarta i s predplacenym internetem se da koupit za pakatel a dobit vsude. Nema tedy smysl ji nemit. Pokryti wi-fi je skoro vsude, rychlost je casto mizerna.

Mistni elektricka zasuvka je odlisna od Evropy, nicmene vetsina turistickych zarizeni nabizi kombinovane zasuvky. Jejich nevyhoda je, ze kabel vypadava, proto jsme byly radi za mistni usb nabijecku. Pokud cestujete s redukci, poridte nejakou bez uzemneni - thajske zasuvky ho vetsinou nemaji.

Kultura. Thajsko nikdy zasadneji nespadalo pod zadny kolonialni vliv, a tak je mistni kultura unikatne svebytna a hrda. Zadna latinka, anglictina, zadne krestanstvi, NIC evropskeho - pominu-li konzum. Prvni chram, ktery uvidite, vas bude vzhledem fascinovat. Postupne ale zjistite, ze je to na jedno brdo, vse jen par let stare, misty kycovite. A tak se radeji obratite zpet na pozitky a mistni zivot. Ten akcentuje rodinu a pospolitost, misi tradici a moderni konzum. Zvlaste jedete-li po ranu busem a vsechny deti tukaji Facebook do obrovskych smartphonu. Knihy nikde moc videt nejsou.

Buddhismus je dulezity, ale spise jako ritual.

Thajska spolecnost tedy navenek pusobi i dosti materialne nebo povrchne, ale to muze byt klam.

Ale je to zeme velmi otevrena - pro bezny turismus bez viz, pratelska a napady zvenku prijimajici stejne jako expaty.

A usmev. Mistni lide se casto uklani, dekuji sepnutim rukou, usmivaji se, vtipkuji. Pokud nemate nejaky problem, ktery by je vyvedl z jejich pohody a nenutil je ztratit tvar, a sami budete velkorysi k nedostatkum, bude Thajsko mistem pro klidnou dovolenou v raji, pripadne mistem, kde muzete cele dny levne proflakat a proparit s macatymi amiky a aussies v tilkach a ksiltovkach.

Dam ale k dobru i par spatnych zazitku.

Odpadky a poradek. Thajsko je cunakov. Zivelne rostle. Lide donedavna byli zvykli odpady typu zbytky jidla a slupky od bananu proste vyhodit a ono se to rozlozilo. Protoze se tu ale i nadale zije tradicne, jen pribyl masovy konzum, vyhazuje se stejne i plast apod. Presto na obranu Thajcu, snazi se s odpadem nakladat, jen to bude chtit tyto zpusoby jeste lepe dostat pod kuzi.

Zdaleka to ale neni tak zle jako v Kambodzi nebo Myanmaru. Jen tu proste obecne panuje trochu bordel a spina. Prvotni sok ale vyprcha a zvyknete si.

Preciznost je polovicata: Jedete do Hiltonu Sukhumvit v Bangkoku. Blizite se na adresu, ktera prisla v potvrzovacim e-mailu. A kdyz tam dorazite, zjistite, ze luxusni petihvezdickovy hotel sidli vlastne na jine adrese v jine ctvrti, nez sam udal. Hups! Malickost. Spatna adresa je i na oficialnim webu.

Vyzkousite si plavky v obchudku na ostrove. Uz mate jeden kousek obleceni, ktery si chcete koupit. Obsluha vas ale vyzve, abyste si koupili take plavky, ktere jste si vyzkouseli, vam ale nesednou. Nuti vas tedy plavky "poradne" povesit na raminko a nakonec krici "v mem obchode budete delat, co vam reknu nebo zavolam policii", oslovuje vas "fucker" a nakonec vas na odchodu jeste vztekle "placne".

Pokud dojde k selhani poskytovatele sluzby, jste casto najednou vnimani jako parazit - v podstate prestanete kohokoli zajimat po te, co zaplatite. V lepsim pripade jakoukoli napravu slusne odmitnou, v horsim pripade se urazi, protoze ztratili tvar. Chybi pak lidskost a velkorysost - vitezi oportunisticke ukryvani se za smlouvy a predpisy a vztek.

V neposledni rade vam obchodnicci lzou - ne hure nez jinde, ale i tady se vyplati ostrazitost. Treba kdyz nekam jedete, snazi se vam vnutit balicek sluzeb s tim, ze na miste se s vami uz nikdo nebude bavit, ze se na ostrov neda dostat bez predchozi registrace, ze je neco zavrene, i kdyz to tak neni apod.

Shrnuto: Ackoli je Thajsko tropicky raj, zeme pozitku a "Asie soft", turista zde musi byt porad ve strehu, proverovat i duveryhodne pusobici a mit informace. A nebo hluboko do kapsy a toleranci k odflaknutym sluzbam. Mene otrlym zacatecnikum bych tedy doporucil spise treba Malajsii.

Žádné komentáře: