2016-02-09

Stíny

Lidé vzali minulou sobotu spravedlnost do svých rukou a to v minulosti málokdy dopadlo dobře. Od toho jsou tu nestranná policie, zákony a justice.

Snažím se tedy pochopit, co v civilizované zemi, která imigranta zatím neviděla, vede k takovému chování. A nemám teď ambici rozklíčovat, zda Islám nebo imigraci ano či ne.

Lidé berou věci do svých rukou a naslouchají extremistům a náckům, protože ztratili jistotu.

Ztratili jistotu, že mohou vyjádřit legitimně svůj nesouhlas či souhlas s tím, co se děje. Namísto toho evropská i česká elita hlásá nemastnou neslanou cestu, ale říká to nejistě, zdá se, že neví, kam národy dovede a nezdá se vědět, kudy tam. Vlastně jen omezeně reaguje na to, co se děje.

To logicky vyvolává obavy, že věci nejsou pod kontrolou, a z toho plyne pocit ohrožení a nutkání něco dělat.

Lidé také už dávno ztratili morální víru v elity - ano, věří politikům, že zvládnou zvýšit daně nebo snížit deficit, ale nevěří jim, že se řídí idejemi, podle kterých tak činí. Jak také mohou věřit? Vždyť celé dvě české politické garnitury se ukázaly být totálně zkorumpované. Logicky je pak těžké věřit směru, který nejasně vymezuje nová generace politických elit.

Nemožnost dění jakkoli ovlivnit vrhá stín i na způsob, jakým vedeme diskusi. Jedna skupina snadno sklouzne k tvrzení, že každý Syřan je primitivní terorista. Druhá tvrdí té první skupině, že odmítnutí imigrace je automaticky nacismus. Navzájem se posouvají do extrémů primitivního nácka a slepého sluníčkáře. Vzniká napětí, které snadno vede ke zkratovitému jednání.

Řešení není. Možná dávalo smysl již před nějakou dobou uspořádat státní referenda, co vlastně lidé v takové situaci ctějí, a pak se podle toho řídit. Smířit se s tím, že jako stát si buď zvolíme slepé sluníčkářství nebo primitivní náckovství. Ale aspoň to bude volba. Třeba špatná, ale naše. Ne něco, čím se musíme řídit, protože to řekl někdo, kdo není morální autoritou, a tudíž mu nevěříme.

Bez toho se snadno sklouzne k tomu házet zápalné lahve na ty, co to myslí dobře, podřezávat jiné za to, že vypadají jako muslimové, a zároveň označovat za politicky nekorektní všechny, kteří mají nezpochybnitelné právo nesouhlasit s imigrací a nestydí se říct to nahlas. Vždycky existuje více než jeden dobře zdůvodnitelný názor na tu samou věc, a proto se vyplatí vzájemný respekt.

Žádné komentáře: