2021-10-01

D1 je hotová. A hotovo!

Nechápu, proč se před volbami dělá takový humbuk kolem D1, respektive proč se kritizuje ANO. D1 je opravdu opravená. Je to nesrovnatelné se stavem, který tu před opravou dlooooooooooooouho byl. 

I když nebudete souhlasit, oprava probíhala uživatelsky maximálně přívětivě - muselo dojít k lehkému rozšíření dálnice, a byly vždy zachovány dva pruhy v obou směrech. Podobně se to dělá v Německu a Rakousku. Leckteré předchozí opravy se u nás dělaly zúžením do jednoho pruhu v jednom směru a to byl opravdu vopruz, který už jste možná zapomněli...

Netrvalo to ani tak dlouho, jak se říká, na to, že se jedná o nejfrekventovanější dálnici, která má 200 km a žádnou objízdnou trasu.

A ano, je to (bohužel) normálně opravená česká silnice, kde hned po otevření je povrch nerovný a praská, ale tak to bylo a bude a nemůže za to Babiš. Může za to fakt, že si nikdy nepozveme na opravu či stavbu zahraniční firmu, a popravdě, kdo se to bude snažit rozkrýt, zmizí potichu a rychle. Ale to je jiný případ a taky za to nemůže ANO, ale příliš velké peníze, které se v tom oboru točí.

Lidi také proklínají ANO, že hned po volbách začnou nové opravy. Přál bych si sic, aby most Kývalka byl někde u Brna a mohl mi být ukradený, ale není, a přiznejme si, že oprava vůbec nebude triviální, takže chápu, že si ji nechali na později. U Brna zato je rozšíření na 6 pruhů. A buďme rádi, že teď máme opravenou D1 a že se hned poté rozšíří na 6 pruhů. Mohlo se to udělat už 20 let zpátky, ale za to taky nemůže Babiš.

Závěrem tedy buďme rádi a pozitivně vyslunění, že se D1 dostala do normálního stavu, ve kterém je, a způsobem, kterým se to dělalo. Je to kvalitativní skok. 

Co si naopak kritiku zaslouží, je pomalé tempo stavby jiných dálnic. To je ubohé a za Babiše ještě horší. Že by se za jeho vlády otevřel nějaký velký kus typu D47 (dnes D1) nebo D5 na Rozvadov, toho se asi hned tak nedočkám, a zdá se, že okolní státy nás předhánějí, včetně těch balkánských, kde o korupci také vědí své. Ale možná už vizionářsky nebo spíše oportunisticky vyčkáváme, zda si sami auta nezakážeme - pak by totiž nebyly dálnice potřeba a tím by si místní švarní chlapáci ušetřili štrapáci :-)

Ještě dodám, že ANO nevolím a volit nebudu, ale nelíbí se mi ta zahořklost kritiků, která mu přihrává preference. Proto tento drobný výlev...

Žádné komentáře: