2024-03-29

Katalánsko a osmóza


Zaujal mne již několikátý článek o suchu v Katalánsku. Jistě, je to hrozné. 

Dokonce to už došlo tak daleko, že noviny cituji rozezlené zemědělce, kteří svádí sucho na obyvatele Barcelony. A ti zase na turisty. Možná se bude i linčovat. No, možná se to reálně neděje - jsou to noviny a ty potřebují vytvořit drama. Sucho ale v Katalánsku je, protože tam roky pořádně nepršelo.

Co dělají Katalánci?

Bojují s CO2, dotují elektromobily a staví tramvaje. Úplný Mirek Dušín. A zase: já elektromobily miluji. Kéž by jich po městě jezdilo víc. Ale ještě víc miluji pít a přežít.

A co by měli dělat Katalánci? 

Izrael, který dlouhodobě čelí podobnému problému, údajně již pokrývá 70% spotřeby odsolováním mořské vody. Protetická osmóza, prostatická lordóza nebo poetická mimóza. Tak nějak se to řešení jmenuje (ve skutečnosti reverzní osmóza). Dokonce už údajně pouští vodu zpět do jezera a k tomu je prý pro spotřebitele levná. Cena může být izraelský populismus, ale věřme tomu, že tu vodu minimálně skutečně mají. Takže Katalánci by měli přestat brblat a začít stavět.

Než začneme přesměrovávat toky peněz z boje proti CO2 a kravím prdům, pojďme si ještě odpovědět na typické protiargumenty prostatické lordózy:
  1. V malém měřítku to funguje, ale Katalánsko je obrovské, a nevyrobí to pro něj dost pitné vody. Izrael má i s Palestinci (Pazrael) do 9 milionů, bez nich asi 4,5. Barcelona necelé dva miliony, Katalánsko má 7,5. Podobná čísla, podobný problém, podobné řešení. 
  2. Voda z toho není pitná. Tak v Izraeli údajně pitná je a to tam moře prý netrpí zvláštní čistotou. Takže bude pitná i v Katalánsku.
  3. Žere to energii. Ano, žere. V Katalánsku je slunce a sucho. Postaví k tomu solární elektrárny. A až tam začne být pod mrakem a pršet, a soláry nebudou vyrábět, použije se voda z přehrad.
  4. Není na to připravena infrastruktura. Ano trubky vedou od přehrad ve vnitrozemí a ne od moře. Mořské pobřeží je navíc zanesené turistickými resorty. Holt se bude muset investovat a postavit trubky znovu a jinak. Není to řešení na rok sucha - možná se bavíme o desítkách let. Izrael to ví. Evropané ještě ne. Evropa má CO2.
  5. Je to hlučné. No a? Není to horší než jiná továrna, a je to nutné.
  6. Voda z toho je drahá. Údajně není. V Izraeli díky odsolování cena vody rapidně klesla a prý je níže než leckde v Evropě. Prý. Prý. 13 korun za kubík? 
Loni jsem psal podobný článek o Itálii, jak bojujeme proti vyschlým řekám elektromobilem a tramvajemi, zatímco nám už ujel vlak, protože bychom měli bojovat o život. Snad to lidem postupně dojde. Skleníkové plyny masivně vznikají záoceánskými loděmi (=náš konzum), dýcháním, tolik "prosazovanou" válkou na Ukrajině, táním permafrostu v Rusku, vypalováním pralesů a stavěním plantáží, kde se zčásti pěstuje pro nás. Pokud planeta sama neotočí klimatickým kormidlem, bude vedro a připravme se na to.

Žádné komentáře: