2024-10-02

Clever lištička

Nová škoda Elroq vypadá opravdu dobře. Tedy na malé SUV. Prostoru má na rozdávání, jen kufr nemá oněch českých mýtických 600 litrů, ale ze zkušenosti 470 rodině na knap stačí, jen se málokdy vejdete pod roletku.

Designově je novinka z mého subjektivního pohledu vytříbenější než VW ocucané bonbóny 

Cena je a není zajímavá. 799 tisíc za EV vedle 749 za Karoq nezní vůbec špatně. Vlastně je to terno. Jenže ono je i 749 za menší SUV hromada peněz. Za tu cenu mohl být nedávno Superb v pěkné výbavě. Takže bude záležet na ceně na operák, a tam budiž příkladem propastný rozdíl mezi Enyaqem a Kodiaqem, kdy jeden je za 21 a druhý za 13, ale přitom se jedná o obdobnou třídu a navíc Kodiaq je užitečnější dříč.

A neodpustím si komentář: Svítící lištička mezi světly je za příplatek. Prémyjová. V roce 2030, až všichni budeme jezdit normovanou devadesátkou po D1 Elroqy, se pán a chudák pozná jen podle toho, jestli si připlatil za svítící lištičku. Protože ta je novým  symbolem nespoutaného hédonismu.

Ale vážně: Elroq tedy nebude mít na růžích ustláno. Může to být vlažný krůček směrem k většímu podílu elektromobility, a lze spekulovat, do jaké míry je to inflačně a administrativně vynuceným zvedáním cen spalovacích aut, a do jaké míry volná poptávka. Taky má ale všechny předpoklady stát se skokanem. A je jen otázka nálady trhu, zdá má ještě chuť na krůček nebo už na skok.




Žádné komentáře: