2024-10-05

Babiš už tu je

Ohledně voleb je fascinující, jak dobře dopadlo ANO. Je to určité vysvědčení pro vládní strany.

Ale pozor, vládní strany neudělaly všechno špatně. Vlastně si s nastupujícím vítězem mohou v mnohém obsahově podat ruce:

JEDNA
Koalice zdědila zemi po Babišově rozhazování peněz z vrtulníku. Snažila se to řešit, aby to moc nebolelo, jako panáci kuťáci, a tak si mohou s Babišem vlastně podat ruce.

DVA
Spadla jim do klína válka na Ukrajině, kde můžeme být rádi, že zaujali názor, který zaujali. Proč jim toto téma u části populace škodí? Většina Čechů přece nesnáší Rusy, a to přestože samotní Rusové jsou také jen lidi. Jenže voliči stejně mají pocit, že vláda dělá pro Ukrajinu mnoho a pro lid málo. Babiš kormidlo neobrátí, jen lehce upraví kurz. Ale zvládá to dobře prodat, jako selhání vlády.

TŘI 
Vláda je kritizována za zrušení superhrubé mzdy, kterou sice nezrušili oni, ale zrušili ji vlastně podporou Babiše. Chudým lidem to nepomohlo, bohatým ano, a veřejné finance to poslalo do vrtule. Na problém zaděláno.

ČTYŘI 
Jsou oba na špatné straně v tom, co lidem vadí, a v čem je každý expert. Babiš je tam taky, ale lidi mu více věří jeho marketingový postoj, že za nás bude bojovat. Jedná se o Evropskou uni a Green Deal. Jak vláda, tak Babiš totiž vše odkývali, Babiš ale dokázal lépe zalhat. Otázka taky je, zda je Green Deal v jádru špatně, nebo by se to jen dalo dělat pomaleji a lépe. Ale to je na jindy - pro lid je to každopádně hromosvod. 

PĚT 
Obě vlády stavěly dálnice. Naložíme kombíky a dětičky a pejsky, a jedeme na chaloupku po dálnici, i když na to nemáme. Infrastrukturní stavby jsou drahé, zaostáváme v nich, ale jak Babiš, tak Fiala je konečně posunuli. Babiš opravil D1 (třikrát bravo!) a Fiala dokončí rekordní počet úseků, které rozestavěl právě Babiš. Sice jsou to kousky, které končí a začínají v poli, a tedy z nás Švýcarsko zase neudělají, ale pořád to kvituji, a lid to taky kvituje. Když už si pouštíme žílou, tak ať je to na ty dálnice.

ŠEST 
Že je Babiš stb-ák lidem nevadí. Pětkrát už se propralo, že to nebyl ten stbák, který o lidi típal cigarety, ale spíše zahraniční obchodní zpravodaj. Stejně tak si myslím, že Fialovi nakonec neuškodilo konto v mafiánské kampeličce, protože ODS je a byla (znovu: byla a je) strana kluků, co spolu mluví a choděj, zkráceně "korytáři". A tihle kluci si tak trochu myslí, že na to mají právo. A stejně tak si myslí většina obyčejných Čechů a Moravanů, že když někde leží nějaké dostupné peníze přes kamarády, je potřeba nehrát na morálku, a sáhnout po nich. Proč být rytíř Mirek Dušín a všechno si vydřít, když jsou tu páky?

SEDM
Naposledy - pro to samé, pro co nemáme rádi Babiše, nemáme rádi ani Fialu. Babiš slibuje a lže. Ale Fiala nakonec taky. Jeho kamenný postoj při projevech se spojenýma dřevěnýma rukama a slibování "musíme", "tato vláda musí", a "měli bychom okamžitě", a následná ne-akce, jsou vlastně stejná demagogie jako Babišovo "tohle jsme pro vás zařídili jenom my", "všichni ostatní na lidi kašlou". Jen Babiš přitom vypadá jak krysař z města Hammeln, zatímco Fiala jak dřevěný panák woody.

NAOPAK
Na druhou stranu buďme věcní: mnohé prostě vláda nezvládla a možná je to i dobře. Pokud se jedná o boj s dlouhodobě deficitním rozpočtem, je to automaticky kapitola, na kterou všichni rezignují. A pokud by nerezignovali, udělá se drakonické opatření bez podpory lidu jako za Topolánka, a za rok dva se to zase bude vracet zpatky.

Navíc realita je, že za Babiše dluh ještě poroste. A ještě o něco později to celé spadne. Aktuální návrhy ze Slovenska ukazují, že dluh následně budeme rozpočet zalepovat vším a všude, na což doplatí ti, kdo peníze mají. Velké bohaté firmy proklouznou, ale my středně-příjmoví to většinovému voliči zaplatíme i s úrokem.

Žádné komentáře: