2005-06-13

Robert Plant: Mighty Rearranger (2005)

Po Plantově koncertu jsem se již hodně těšil na to, jaké bude nové album, a rozhodně nejsem zklamán. Plant je umělec, který s každým albem roste. Navíc se po každém úspěchu vrátí na zem a sestaví novou kapelu (nyní je to Strange Sensation) tak, aby se styl hudby příliš neopakoval. V novém počinu se ponořil do hloubky jako snad nikdy - něco, co bychom od zpěváka Led Zeppelin jen těžko očekávali, nicméně něco, co by se mělo právem uctívat. Pokud budete chtít Rearrangerovi porozumět v této plné hloubce, budete muset poslouchat.


Jediné, co zůstalo z poslední velmi dobré desky Dreamland, je exotické podbarvení. Dominance kytary se vytratila, více vstupuje plná basová linka, více bubny, vše se ale doplňuje. Do snu vás katapultuje přítomný arabský motiv, vkládaný sóly kláves nebo kytary, kdy zbytek nástrojů utichá. Magie obklopuje ale v podobě dalších motivů z jiných světů. Naproti tomu od obsahu nečekejte žádného Aqualunga, Plantovy texty jsou přímé. Mají však "háčky", za které se posluchač chytí. Vše je symbolicky kornované velmi dobrým cover art, které lze shlédnout na rovněž velmi dobrém webu.


Album je skvělým počinem této sezóny bez jakýchkoli rozporů nebo pochyb. Postrádá už jen osudovost, nadčasovost. Je však skutečně třeba ocenit chuť jít do nového živoucího pojetí - navíc tak skromným způsobem - a nesnažit se pouze vracet k Led Zeppelin a čerpat z jejich slávy. Doporučuji všem, kteří chtějí hudbu poslouchat, uděluji 4 z 5.

Žádné komentáře: