2007-04-12

Regulace?

Nepatřím rozhodně mezi zastánce jakékoli regulace, ale jedno nechápu. Evropská komise rozhoduje o uvalení cenového stropu na roamingové hovory. Operátoři jednotně protestují, že s tak nízkou cenou hovorného nemohou uhradit spojovací poplatky a možná promítnou tento zásah do zvýšení jiných cen.


Jedno tedy nechápu. Volám-li z Rozvadova do Bohumína za 50 haléřů přes T-Mobile CZ, volám z Waidhausu, který je jenom pomyslný krok přes státní hranici, přes T-Mobile D již za (přeženu-li) 50 korun - a to nikoli do Ostravy, ale třeba jen do toho Rozvadova. Opravdu je tohle věc nákladů? Kdyby se náhodou ČR a Německo sloučily do jednoho státu, okamžitě by operátoři (tím spíše jeden operátor - třeba ten T-Mobile) účtovali cenu místního hovoru.


A zvýšení cen po zavedení regulace bych se také příliš nebál. Operátoři by tak mohli přijít o některé zákazníky, což by pro ně znamenalo další zbytečné snížení zisku.


Nicméně regulace. EK by měla spíše vytvořit takové právní podmínky, aby bylo možné v EU provozovat síť ve více zemích jako v rámci jedné a nebylo třeba používat nic jako roaming. Takovou regulaci od státu čekám. Cenová regulace totiž jenom zabíjí trh a každý na ní proděláme. Jenže nestojí žádnou námahu...

Žádné komentáře: