2007-05-23

Chobotnice nanečisto


Svůj názor na novou Národní knihovnu jsem už vyjádřil a co se vzhledu týče, se dnes pokusem odpůrce stavby Radka Martiška jenom potvrdil. Vypustit zelený balón do výšky oka chobotnice nad autobusovou točnu totiž není až tak špatný nápad. Na výše uvedeném obrázku nebo pod odkazem uvidíte, jak to dopadlo.


Odmítat lze samozřejmě Kaplického návrh kvůli neobjektivnosti poroty, nesplnění podmínek a nebo ceně, nikoli kvůli návrhu samotnému ani zasazení do krajiny.


A co na to museli říkat občanů sledující autobusovou točnu? Nejspíše že nedostatek nových autobusů nutí dopravní podnik zavádět alternativní způsoby dopravy. Nebo že by takhle vypadaly ekologické autobusy na plyn? :-)


Popis pokusu R. Martiška najdete zde.


Update 26.5.: Rozsáhlá mezigenerační hrstka českých architektů se podepsáním petice postavila za Kaplického a chobotnici a rovněž napadnula zpochybňování soutěže. Útoky jsou prý nekompetentní. Plkání architektů do dodržování právních předpisů je ale také nekompetentní. V soutěži možná totiž nevyhrála nejlepší stavba vlivem manipulace soutěže nebo vlivem prostého nedodržení pravidel. A to není věc estetiky ani architektů.

Žádné komentáře: