2008-04-13

Evropská křesla v MMF

Pod odkazem uvedený článek mne přiměl k zamyšlení, zda se tím něco změní. Demonstrativní snížení křesel v MMF není ani špatně, ani dobře. Není dobře evropské země nivelizovat, na druhou stranu z pohledu logiky by jedno keslo zastupovalo právě společné Euro, které bude v tomto navíc sílit s rozšiřováním Eurozóny.


Bylo by ale společné křeslo akceschopné? Jinými slovy, dost možná by bylo těžké názor tolika zemí sjednotit pod jednu hlavu - to je na kohokoli přilíš velká odpovědnost. Nebylo by tedy lepší, aby jeden hlas dohromady měl jakýsi evropský rozhodovací komitét, který by na místě reprezentoval a urovnával vždy více svárných euronázorů? Demagogie...?!


Pojďme ale ještě hlouběji pod pokličku. Kdyby bylo jedno Euro, byl by právě jeden hlas správně. Paranoia? Navenek 15 zemí Eurozóny platí Eurem a vše je vpořádku. Ve skutečnosti ale byl kdysi deklarován určitý počet cílů, které je potřeba splnit, než bude zavedena solečná měna (vycházející z teorie ideálního měnového prostoru - rozumějte "realistického" měnového prostoru). Tyto cíle však nebyly splněny. Co třeba zcela neharmonizované daňové soustavy a odlišná řešení různých ekonomických otázek (rozumějte VELMI autonomní hospodářské politiky)? Nedělám si iluze, že by bylo všechno špatně a Euro fungovalo jen z boží milosti. Vůbec třeba nemusí nastat žádná krize, která by ho ohrozila, ale těžko lze zavírat oči před tím, že některé kroky byly z jisté pohodlnosti přeskočeny, aby tak nemusela být nastolena otázka takzvané národní identity, i když nakonec ke sváru stejně došlo později - v rámci nedávného sporu o Ústavu. Teď se místo toho řeší počet křesel Evropy v MMF, což jednoduše symbolizuje existenci mnoha nechtěných národních činitelů v rámci jednotné měny. To pro mne není pravolevá otázka. To je pouze naše panevropská šaškárna.


Na druhou stranu můžeme říct, že Euro splnilo svoje sjednocovací (zajišťovací, orientační) úlohu v zahraničním obchodě zemí a postupnou harmonizací v dalších otázkách se bude dodatečně doplňovat jeho funkce konvergenčího prostředku a jednotitele společného vnitřního trhu. Dvoufázový benefit, chtělo by se říct, pokud se to ale povede. Pokud ne, roste ve skříni kostlivec.

Žádné komentáře: