2009-10-30

Sluchátka Koss The Plug

Kdesi jsem si přečetl, že technologie, kdy se sluchátko dostane dovnitř do ucha co nejblíže k bubínku a navíc izoluje okolní hluky, je nejšetrnější k sluchu, protože umožňuje nerušeně posliuchat hudbu při velmi nízké hlasitosti, kdy nedochází k tříštění zvuku.


Ani za mák tomu nerozumím, ale protože jsem sháněl k Nokii a iPodu pecková sluchátka bez dálkového ovládání, padlo rozhodnutí právě na Koss Plug.


Pokud byste o tomto systému uvažovali, je dobré vědět několik faktů. Jednak samotné uchycení v uchu je poměrně rafinované, sluchátko se vytvaruje, podle tvaru ucha a drží jako přišité. Navíc samotný úchyt působí jako špunt do ucha, takže jste schopni usnout třeba vestoje na přechodu přes Magistrálu. I při minimální hlasitosti si pak můžete v klidu vychutnávat oblíbenou muziku. Zvuk je laděný spíše na výšky a basy, ideálně tedy spolupracuje s iPodem (například Koss Porta Pro v době, kdy jsem je kupoval naopak krásně vykreslovala středy a k iPodu tak vůbec neseděla), byť se poslechově jedná o velmi průměrné zařízení. Nevýhodou je pak fakt, že při chůzi slyšíte poměrně výrazné tahy kabelů za tělo sluchátka. Samotná kabeláž má ideální délku a společně s konektorem minimalistické rozměry, ocenil bych navíc pouze trasnportní kožený pytlíček, který se dával právě k modelu Porta Pro.


O klasické doživotní záruce na sluchátka Koss se netřeba zmiňovat, mám ověřeno, že když je přejede náklaďák, za "manipulační polatek" ve vždy stejné výši servis vymění vše, co brání úspěšnému fungování minizařízení.


Koss Plug nejsou zařízením pro audiofily, ale příjemný, skladný a pracovitý kapesní společník na cesty, který vám kdekoli v letadle, autobuse či metru vytvoří vlastní ostrůvek klidu.


PS Leckoho asi bude zajímat, jak je to s hygienou a těmito sluchátky, která nesedí na ušním boltci jako jiné "pecky", ale uvnitř ucha. Říkám, že JE potřeba si pravidelně čistit uši :-) Bonusem je tedy nucené zavedení jistých hygienických návýků...

3 komentáře:

Pepek Čajovarný řekl(a)...

Ahoj,

The Plugy jsi srovnával s Porty Pro. Znamená to že máš zkušenost i s Porty? Zvažuji koupi, vedle kvality zvuku je pro mne důležitá i jistá přenositelnost a skladnost sluchátek, je tedy pochopitelné že se rozhoduji hlavně mezi těmito výrobky. Mohl by jsi je trochu lépe srovnat?

Díky, díky moc.

Ladislav řekl(a)...

Ahoj.

Plugy hrajou průměrně, Porta Pro jsou benchmark, používaly se na testování přehrávačů, nicméně nepatří k těm zvukově úplně nejvytříbenějším sluchátkům. V metru a na cestách to ale nepoznáš, tam jde o vyrovnanost a ta je u Porta Pro absolutní: výborné basy, plné středy a průměrné výšky.

Neřekl bych pouze, že Porta Pro jsou vhodná na klasickou hudbu.

Pokud chceš praktická phodlná sluchátka na dlouhé cesty, kup si plugy (netlačí v uchu a fungují jako špunty do uší), pokud chceš neskladné audiofilní zařízení, vem Porta Pro.

Porta Pro mají taky hodně robustní konstrukci, používal jsem je celé své studium a pořád OK. V poslední době obleky, letadla, auta a tak se mi Porty přestaly hodit, protože jsou prostě neskladné - zkus s nima přijít na jednání :-)

Pepek Čajovarný řekl(a)...

Díky, díky za srovnání.

Domníval jsem se, že Porty jsou skladnější než píšeš. Přeci jen to nejsou tradiční nerozdělávací, s pevným mostem. A tak je sbalit do malého pytlíčku by neměl být problém. Ten se vleze jak do náprsní kapsy, tak do aktovečky nebo tašky na nb...

No, nebudu ti do toho kecat, víš co říkáš. Díky za srovnání, Plugy už jsou objednané.

Ahoj!