2012-07-12

Jeseník

Zapadlé opuštěné hory. Nikdy bych neřekl, že něco takového v Čechách existuje, pominu-li některá pohoříčka. Přesto jsem teď pár dnů chodil Jeseníky křížem krážem a málokdy jsem potkal člověka. Ne náhodou jsem díky tomu chodil po úzkých, špatně prošlapaných cestičkách. Přidá-li se k tomu výška místy přes 1400 metrů a mírný profil bez ostrých kamenitých srázů, je Jeseník velmi milé místo, kde si vyčistit hlavu od hlomozu měst.

Viděli jste film Alois Nebel nebo četli komiksovou předlohu? Pokud na vás také zvláštně působí sudetská melancholie, přijdete si v lokalitě na své v podobě mnohých zapomenutých německých statků a osad zarostlých lesem. Občas na vás vybafne nápadně německé jméno (Ramzová nebo Ramsau?), ale pokud by vám nikdo neřekl, budete věřit, že jste spíše někde mezi Moravou a Polskem. Navíc vesničky, městečka i jednotlivé chalupy pod jesenickými kopci se probouzí poměrně stylově citlivou rukou. Město Jeseník by mohlo jít vzorem leckterému středočeskému okresnímu městu a o opravených Lázních Jeseník na malebném kopci s výhledem do hor ani nemluvě.

Dost řečí - pokud jste to ještě nezkusili, je to 4,5 hodiny pomalým autem z Prahy a ubytovat se můžete třeba ve znovupostavené Chatě H&D Červenohorské sedlo, která není kopií původní stavby, ale zcela moderní záležitostí s perfektním ale účelným designem interiérů, a která ale svým pojetím i rozměrem místo perfektně doplňuje. Doporučuji!

Žádné komentáře: