2012-07-31

Papírování

Znáte to? Kupí se vám ve schránce, pokud ji nevyberete, na stole pokud je neotevřete, a v šuplíku, pokud je nějak nezpracujete. Dokumenty!

Mám pocit, že jak stárnu, je jich víc a víc. Tedy řekněme, že to není pocit, ale spíše objektivní fakt. Stárnutí? Možná je v přístupu. Mohl bych ignorovat schránku. Jenže pak by byla brzy přeplněná. Mohl bych schránku vybírat, ale obálky rovnou házet do tříděného odpadu. Pak bych ale nemohl reagovat na to, co je uvnitř. Na všechno nestačí inkaso nebo trvalý příkaz. A jsem zpátky, kde jsem byl. Příčinu je tedy třeba hledat hlouběji. Můžou za to stále větší věci, které si pořizuji - byt, výbava, auta, výbava...a další. K obhospodařování věcí pak potřebuji služby (pojištění, kupní a prodejní kanály, obnova).  Ale přece nelze vlastnictví osobního vozu nebo bytu svádět na stáří!

Tedy...úplně základní důvod jsou peníze! Nemusíte jich mít moc - stačí ale víc než v dobách studia a už v tom lítáte. Chcete je utratit? Koupíte si věci! (viz výše) Bojíte se je utratit? Pak je ale chcete uchovat na úrovni, ne-li je dokonce zhodnotit. Jenže pak si kupujete služby!

Na začátku tohohle kruhu tedy sedíte doma u stolu s počítačem a deskami a snažíte se vše vytřídit, případně reagovat a musíte se smířit s tím, že za dalších pět let to bude horší. Ale dobrá zpráva: Není to věkem, tj. není to příznak stárnutí.

Žádné komentáře: