2016-03-05

Komunita versus

Komunita kolem autonomního centra Klinika má objekt opět vyklidit. Nechápu. Říká se jim squatteři nebo anarchisté, ale v zásadě se jedná o normální lidi (často od rodin), kteří chtějí klubovnu. Místo, kde se můžou scházet, zevlovat a odpočívat, a nebo podnikat něco, co všem zúčastněným prospívá. Místo, které přispívá k tomu, že lidi jsou aktivní, nikoli pasivní. Místo, kde se můžou realizovat, aniž by byli nuceni "konzumovat". Být kreativní, aniž by podléhali hodnocení cizím žebříčkem.

Komunita. Nikoli skupina, kam chodíte splynout s davem, ale skupina, kde se realizujete tím, že můžete sdílet s ostatními, Trochu hipísácké slovo, ale zvykejme si. Skupina lidí kolem určitého zájmu dokáže často vyprodukovat větší hodnotu než bezvadně řízená firma a tuplem větší než státní instituce.

Osobně nejsem komunitní druh člověka. Mám hrany, o které se ostatní pořežou nebo je musím skrývat pod kabátem tolik, že nejsem vidět vůbec. Ale poznal jsem již několik komunit a vím, že tahle uspořádání dávají svým členům dobrý pocit a produkují úžasné kreativní věci. Kolik úspěšných start-upů vzešlo z nejhoršího zevlování lidí, kteří odmítali šplhat po cizím žebříčku, z diskusí o ničem s lidmi, kteří taky takzvaně "zevlují".

Komunitu dává smysl podporovat. Nemusíte ji chápat nebo být jejím členem, ale to, že dělá věci, které sami neděláte, nebo vám jednou za půl roku udělá o půlnoci pod okny humbuk, není důvod ji házet jí klacky pod nohy nebo se ji snažit smazat z povrchu zemského.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

To je teda kravina.......