2019-03-30

Pro samý olej nevidí les

K sobotní snídani si dávám 2 věci, za které bych se měl stydět. Burakové máslo a avokádo.

V rámci oprávněného honu na palmový olej jsem postřehl, že burákové máslo z DM ho obsahuje. Píší ale, že z biologického zemědělství. Co tím myslí? Že je z palem ze Schwarzwaldského lesa?

Pro samý hype se zapomíná se na to, že problém palmového oleje není v tom, jak se vypěstuje, ale v tom, že ho konzumujeme v Evropě po tunách, a že se bohužel pěstuje tam, kde by měly být zelené plíce planety (aspoň částečně) - místo tropických lesů.

Čím víc ho spotřebujem, tím více lesů padne, protože použitelné palmy potřebují místo a to není v lese, ale na poli. A je jedno, zda bio či ne, protože i ty bio se musí nějak těžit...

Jenže ten olej je fajn. Jednou za 14 dní si to máslo rád dám, je moc dobré. A například jedna značka müsli, co s pompou přešla z palmového na řepkový šla podle mne dolů s chutí.

Podobné to ale bylo s kaučukem. Drancovaly se kvůli němu tropické lesy. A pak přišla výroba syntetiky a je to. Máme miliony voňavých sjetých pneumatik na skládkách a tropické lesy se mohou drancovat zase na olej a avokádo.

A problém není jen v poptávce. I vyspělé tropické země drancování podporují. Dává to pracovní místa, výnos z daní atd. Jsme pragmatici jako skupina a DM to nezmění.

Žádné komentáře: