2019-04-07

Ďábel Facebook?

Elisabeth Warrenová a Ted Cruz řinčí zbraněmi, že v příštím volebním období zkusí omezit moc Facebooku a Googlu nad politikou a demokracií.

Tedy jinými slovy říkají, když mne zvolí, budou mít tyto technologické firmy problém. Chce se mi říct: Aby neměli oni problém uspět ve volbách - velký bratr je sleduje.

Jenže vážně - bylo by troufalé od Facebooku a Googlu zkusit výsledek voleb ovlivnit z centrály - pokud by se na to přišlo, mohlo by jim to zlomit váz. K ovlivňování vytváří koleje, ale nechají ho páchat jiné. Sami zůstávají stranou.

Na druhou stranu, kdo ví, jestli Ted a Warren vůbec existují. Co když nám je servíruje velký bratr Facebook? Každý vládce potřebuje nepřítele.

A platí to i opačně. Existuje ovlivňování sociálními médii? Nebo to je pohodlnost nás voličů, že preferujeme čtení nadpisů v newsfeedu, aniž bychom řešili kde je zdroj? A bylo to někdy jinak? Šla někdy masa lidí do hloubky?

Není Facebook spíše volební téma a snaha říct voličům líbivěji, že čtením newsfeedu se budou jen utvrzovat ve své naivitě? Nepotřebují Ted a Warren jen své židy a kontrarevolucionáře?

Ne, na Facebook mi nesahejte. Zkuste se raději ve volbách poprat s mou naivitou.

Žádné komentáře: